mindful breathwork

Breathwork – pust deg til et bedre liv!

Du kan gå i uker uten mat, dager uten vann, men du klarer bare noen få minutter, eller kanskje bare noen sekunder uten å puste. Pusten har en så umiddelbar innvirkning på sinnet og kroppen at selv innpust og utpust påvirker nervesystemet vårt forskjellig.

Det er vanlig å trene kroppen og sinnet, men nesten ingen trener pusten. Her på Lumi Mindfulness får du muligheten til å aktivt trene pusten riktig med Mindfulness Coach Karl Henrik Lundh som har flere utdanningen og sertifiseringer innen breathwork/pranayama. Han har også utviklet en holistisk metode for breathwork; ABC Breathwork®. 

Breathwork, pranayama eller pustearbeid?

Breathwork/pranayama/pustearbeid er det samme. Breathwork er den engelske og internasjonale betegnelsen. Pranayama kommer fra yogatradisjonen og betyr livskraft, altså pust. Og så har vi det norske ordet pustearbeid som foreløpig er lite brukt.

Vitenskapelig metode

Karl Henrik Lundh har satt breathwork i system og utviklet ABC Breathwork® metoden. Denne metoden gir deg verdifulle pusteverktøy som du kan bruke når du er stresset, engstelig, trenger mer energi og så videre.

Bedre mental og fysisk helse gir økt velvære og livskvalitet

Breathwork er et kraftig verktøy for å forbedre din mentale og fysiske helse. Flere og flere vitenskapelige studier har bevist mentale fordeler som stressreduksjon, forebygging av søvnløshet, følelseskontroll så vel som fysiske fordeler som smertelindring og styrker immunsystemet. Breathwork gir deg mange av de samme fordelen som mindfulness og meditasjon, men du er mer aktiv og passer ekstra godt for deg som ikke får til å meditere.

Visste du at…

  • Pust kan endre blodets PH (syre/alkalisk) i løpet av minutter. Ingen mat, trening eller medisiner virker like raskt.
  • Redusert pustehastighet kan stimulere det parasympatisk nervesystemtilstand (hvile og fordøye) som hjelper oss med bedre søvn, mindre stress og angst.
  • Rask, pulserende pust stimulerer kroppens sympatisk nervesystems som øker energien vår, forberede deg til en treningsøkt eller for å øke kroppens naturlige forsvar.
  • Diafragmatisk(mellomgulvet) pust masserer vagusnerven og reduserer hjertefrekvensen, senker blodtrykket og reduserer stress.
  • Alvorlige luftveislidelser som astma kan håndteres med hell ved å øke CO2-nivået i blodet.
  • Pusteøvelser kan bidra til å redusere frykten for å snakke offentlig, forbedre fordøyelsen, redusere søvnløshet, redusere stress, angst og roe deg ned når du føler deg overveldet.

Noen overraskende oppdagelser under mine Breathwork-studier

Oppdagelse #1. Pusteøvelser handler om CO2 (ikke blodoksygen)
Pusteøvelser handler for det meste om manipulering av karbondioksid i blodet, ikke oksygen. CO2 er ikke et giftstoff som bør unngås. Det er enormt verdifullt, og de fleste overpuster, ikke underpuster, og vi må lære å spare CO2.

Oppdagelse #2. Langsom pust øker cellulært oksygen
Logisk sett skulle du tro at hvis du puster raskt, får du mer oksygen, ikke sant? Vel, det stemmer ikke. Det er faktisk slik at hvis du puster veldig fort (hyper) i noen minutter vil du bli svimmel og kanskje til og med besvime. Langsom pust (hypo) øker blodets CO2-nivåer som tillater større absorpsjon av oksygen.

Oppdagelse #3. Å puste trenger ikke være komplisert
Hver eneste pusteøvelse påvirker ganske enkelt nervesystemet ditt på en av tre måter: parasympatisk, sympatisk eller balanserende respons. Denne kompleksiteten og terminologien er fremmed for de aller fleste. Derfor har Karl Henrik Lundh forenklet dette i sin ABC Breathwork® metode. Det er ikke noe fiksfakseri. ABC Breathwork® metoden består av enkle pusteøvelser som med støtte i vitenskapelig forskning. Pusteøvelsene læres på få minutter uten vanskelige sanskritnavn eller kompliserte håndstillinger. Du skal bare sitte eller ligge normalt.

Privatundervisning
Sliter du med utfordringer som stress, angst, søvnproblemer, fordøyelsesproblemer eller trenger å roe deg ned er privatundervisning en super måte å bedre kontroll. Det typiske pusteklientprogrammet går over en måned og vi møtes 30 minutter online via zoom en gang i uken. Vi snakker om dine utfordringer, trener ulike pusteteknikker som passer for ulike situasjoner du står overfor. Og så får du oppgaver til vi møtes igjen. Et slikt program går vanligvis over fire uker.

Sted: Online via zoom

Gruppeklasser
Disse timene foregår via zoom og har ofte et sentralt tema med tilhørende pusteteknikker. Karl Henrik Lundh foreleser om det grunnleggende, trener pusteteknikker og du får hjemmeoppgaver.

Sted: Online via zoom

Workshop
Breathwork workshopene foregår via zoom og inkluderer tre hoveddeler: forelesning, praksis, spørsmål og svar.

Sted: Online via zoom

Nyskjerrig på breathwork?

Kontakt oss for mer informasjon.