Diafragmatisk pusting

stresstest

Diafragmatisk pusting, også kjent som magepusting eller dyp pusting, er en enkel, men kraftig teknikk som kan hjelpe oss å redusere stress, øke avslapningen og forbedre vår generelle velvære. Diafragmatisk pusting innebærer å ta sakte og dype åndedrag fra mellomgulvet, den store muskelen som skiller bryst- og bukhulene.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

I dette blogginnlegget vil vi utforske fordelene med diafragmatisk pust, hvordan du kan praktisere det og den nyeste forskningen om effektene.

Vi skal se på:

 • Fordeler med diafragmatisk pust
  • Reduserer stress og angst
  • Forbedrer lungefunksjonen
  • Senker blodtrykket
  • Forbedrer oppmerksomt nærvær
 • Hvordan øve på diafragmapusting
 • Nyeste forskning på diafragmapusting

Fordeler med diafragmatisk pust

Diafragmatisk pusting har vist seg å ha en rekke fordeler for både fysisk og mental helse. Her er noen av de viktigste:

1. Reduserer stress og angst

Diafragmatisk pust aktiverer det parasympatiske nervesystemet, som hjelper oss å roe ned og slappe av. Dette kan være spesielt nyttig når vi føler oss stresset, engstelig eller overveldet. Studier har vist at diafragmatisk pusting kan redusere symptomer på angst og depresjon, samt forbedre humøret og det generelle velvære.

2. Forbedrer lungefunksjonen

Ved å ta dype og fulle innpust kan vi forbedre lungekapasiteten og funksjonen vår. Dette kan være spesielt gunstig for personer med luftveislidelser som astma eller KOLS.

3. Senker blodtrykket

Diafragmatisk pusting har vist seg å redusere blodtrykket hos personer med hypertensjon (høyt blodtrykk). Dette er fordi det kan bidra til å senke stressnivået og fremme avslapning.

4. Forbedrer oppmerksomt nærvær

Diafragmatisk pusting brukes ofte når vi praktiserer mindfulness. Det innebærer at vi fokuserer vår oppmerksomhet på det nåværende øyeblikket og pusten vår. Dette kan hjelpe oss å bli mer bevisste på våre tanker og følelser, og dyrke en større følelse av indre fred og ro.

Hvordan øve diafragmapusting

Å trene diafragmapusting er enkelt og kan gjøres hvor som helst og når som helst. Her er trinnene du følger:

 1. Finn deg en komfortabel stilling. Du kan sitte eller ligge, alt etter hva som føles best for deg.
 2. Plasser den ene hånden på brystet og den andre på magen. Vil du ha litt større motstand så legger du for eksempel en tung bok på magen.
 3. Ta et sakte, dyp pust gjennom nesen, fyll magen med luft. Du bør kjenne hånden på magen heve seg mens du puster inn.
 4. Hold pusten i noen sekunder.
 5. Pust sakte ut gjennom munnen, og la magen tømmes. Du bør kjenne at hånden din på magen senker seg når du puster ut.
 6. Gjenta i flere minutter, med fokus på pusten og følelsen av at hånden din reiser seg og faller på magen.

Nyeste forskning på diafragmapusting

Det har vært en rekke studier på effekten av diafragmatisk pust, med mange som viser betydelige fordeler for både fysisk og mental helse.

En studie publisert i Journal of Nursing Education and Practice fant at diafragmatisk pust kan redusere stress og angst hos sykepleierstudenter. En annen studie publisert i Journal of Alternative and Complementary Medicine viste at diafragmatisk pust kan forbedre lungefunksjonen hos personer med KOLS.

I tillegg fant en metaanalyse publisert i Journal of Clinical Psychology at diafragmatisk pust kan forbedre symptomer på angst og depresjon, samt forbedre oppmerksomhet og velvære.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Oppsummering

Diafragmatisk pusting er en enkel, men kraftig pusteteknikk som kan hjelpe oss å redusere stress, forbedre lungefunksjonen, senke blodtrykket og forbedre oppmerksomheten. Ved å trene diafragmatisk pusting regelmessig, kan vi dyrke en større følelse av indre fred og ro, og forbedre vårt generelle velvære.

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.