Fordeler med diafragmatisk pust

online Mindfulness studio

Diafragmatisk pusting, også kjent som å puste med magen eller dyp pusting, er en pusteteknikk som innebærer å bruke diafragma. Diafragma er en muskel som ligger mellom brystet og magen, i mellomgulvet. Denne type pusteteknikk bruker vi ofte i vår mindfulness-praksis, yoga og andre former for meditasjon. Det å puste med difragma er det mest naturlige for oss og det har også vist seg å ha et bredt spekter av fysiske, mentale og emosjonelle fordeler.

I dette blogginnlegget vil jeg utforske fordelene med diafragmatisk pust og hvordan det kan hjelpe deg med å dyrke en følelse av ro, redusere stress og angst og forbedre din generelle helse og velvære.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Fordeler med å puste med diafragma

  • Reduserer stress og angst
  • Forbedrer fordøyelsen
  • Forbedrer fysisk ytelse
  • Forbedrer søvnkvaliteten
  • Styrker immunfunksjonen

Reduserer stress og angst

Diafragmatisk pusting er en av de mest effektive måtene å redusere stress og angst. Når vi er stresset eller engstelig har pusten vår en tendens til å bli grunn og rask. Dette kan føre til følelser av panikk og overveldelse. Ved å fokusere på å puste dypt fra mellomgulvet kan vi roe ned pulsen og aktivere det parasympatiske nervesystemet, som er ansvarlig for kroppens «hvile og fordøye»-respons.

Studier har vist at diafragmatisk pust kan redusere kortisolnivået. Kortisol et hormon som frigjøres som svar på stress og senker blodtrykket. Ved å inkludere diafragmatisk pust i din daglige mindfulness-praksis kan du enklere bidra til å redusere stress og angst, og forbedre ditt generelle humør.

Forbedrer fordøyelsen

Diafragmatisk pust kan også forbedre fordøyelsen ved å stimulere vagusnerven som er ansvarlig for fordøyelsessystemets funksjon. Vagusnerven bidrar til å øke blodstrømmen og oksygeneringen til fordøyelseskanalen, noe som kan forbedre fordøyelsen og redusere symptomer som oppblåsthet, forstoppelse og fordøyelsesbesvær.

Videre kan diafragmatisk pust bidra til å redusere betennelse i tarmen, som har vært knyttet til en rekke fordøyelsessykdommer, inkludert irritabel tarmsyndrom (IBS) og inflammatorisk tarmsykdom (IBD).

Forbedrer fysisk ytelse

Diafragmatisk pusting brukes ofte av idrettsutøvere for å forbedre prestasjonene. Ved å puste dypt fra mellomgulvet kan idrettsutøvere øke mengden oksygen som når musklene noe som igjen forbedrer utholdenheten og redusere følelsen av tretthet.

Studier har også vist at diafragmatisk pusting kan forbedre lungefunksjonen noe som er avgjørende for idrettsutøvere som er avhengige av luftveiene for optimal ytelse.

Forbedrer søvnkvaliteten

Diafragmatisk pusting kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten ved å redusere stress og fremme avslapning. Ved å inkorporere diafragmatisk pust i leggetid-rutinen din kan du bidra til å roe sinnet og kroppen, noe som gjør det lettere å sovne og gi deg bedre søvn gjennom natten.

Videre kan diafragmatisk pusting bidra til å redusere symptomer på søvnapné, en tilstand som forårsaker pusteavbrudd under søvn ved å forbedre lungefunksjonen og redusere betennelse i luftveiene.

Styrker immunfunksjonen

Diafragmatisk pust kan også bidra til å øke immunforsvaret ved å redusere stress og betennelser i kroppen. Stress og betennelse har vært knyttet til en rekke helsetilstander inkludert autoimmune lidelser og kroniske sykdommer.

Ved å redusere stress og betennelse kan diafragmatisk pust bidra til å støtte et sunt immunsystem, og forbedre kroppens evne til å bekjempe infeksjoner og sykdommer.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Oppsummering

Avslutningsvis er diafragmatisk pust en enkel og effektiv teknikk som kan ha en lang rekke fysiske, mentale og emosjonelle fordeler. Ved å inkludere diafragmatisk pust i din daglige rutine kan du redusere stress og angst, forbedre fordøyelsen, forbedre fysisk ytelse, forbedre søvnkvaliteten og øke immunforsvaret. Så ta noen dype pust med nesen, fokuser på mellomgulvet og nyt de mange fordelene med denne kraftige mindfulness-praksisen.

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.