Å puste er en grunnleggende automatisk prosess i kroppen vår som styres av det autonome nervesystemet. Men de fleste av oss puster ikke optimalt. Vi tar grunne pust gjennom munnen i stedet for nesepust. Nesepust er det som egentlig er normalt for oss. Vi tar luft inn gjennom nesen og puster ut gjennom nesen. Det er en naturlig prosess, men mange av oss har glemt hvordan man gjør det riktig.
Nesepust har mange fordeler som kan forbedre vår fysiske og mentale helse. I dette blogginnlegget skal jeg utforske noen av fordelene med nesepusting og hvordan det kan integreres i din mindfulness-praksis.
Start din mindfulnessreise!
Her er noen av de viktigste fordelene med nesepusting
- Bedre oksygenering av kroppen
- Forbedret fysisk ytelse
- Redusert stress og angst
- Forbedret søvnkvalitet
- Forbedret kognitiv funksjon
Bedre oksygenering av kroppen
Den viktigste fordelen med nesepusting er at det gir bedre oksygenering av kroppen. Når du puster gjennom nesen, filtreres luften, varmes opp og fuktes før den når lungene. Denne prosessen sikrer at luften er fri for forurensninger og har riktig temperatur og fuktighetsnivå, noe som gjør det lettere for lungene å trekke oksygen fra den.
Dessuten øker nesepusten mengden nitrogenoksid i kroppen. Nitrogenoksid er et molekyl som utvider blodårene, forbedrer blodstrømmen og oksygentilførselen til kroppens vev.
Forbedret fysisk ytelse
Nesepust kan også forbedre fysisk ytelse ved å øke utholdenhet, styrke og koordinasjon. Når du puster gjennom nesen under trening, er du bedre i stand til å regulere pustefrekvensen og opprettholde et jevnt tempo. Dette lar deg utføre mer effektivt og redusere risikoen for skade eller utmattelse.
I tillegg hjelper nesepusten til å aktivere diafragma, eller mellomgulvet om du vil. Diafragma er en muskel som spiller en avgjørende rolle i pust og kjernestabilisering. En sterk diafragma fører til forbedret holdning og balanse, som også kan forbedre fysisk ytelse.
Redusert stress og angst
Å puste gjennom nesen har en beroligende effekt på kroppen, reduserer stress og angstnivåer. Nesen inneholder sensoriske reseptorer som sender signaler til hjernen, og aktiverer det parasympatiske nervesystemet som er en del av det autonome nervesystemet vårt. Dette systemet er ansvarlig for «hvile og fordøye»-responsen som fremmer avslapning og reduserer stresshormoner som kortisol.
Derimot kan puste gjennom munnen utløse det sympatiske nervesystemet, som er den andre delen av det autonome nervesystemet vårt og er ansvarlig for «fight or flight»-responsen som øker angst- og stressnivået.
Forbedret søvnkvalitet
Nesepusting kan også forbedre kvaliteten på søvnen din. Når du puster gjennom nesen under søvn, filtreres luften, fuktes og varmes opp, noe som gjør det lettere å puste og reduserer snorking. Dette kan føre til en mer avslappende søvn, slik at du føler deg mer uthvilt og energisk om morgenen.
I tillegg fremmer nesepusten produksjonen av nitrogenoksid, som bidrar til å utvide blodårene og forbedre blodstrømmen. Dette kan redusere risikoen for tilstander som søvnapné, som kan føre til søvnavbrudd og tretthet på dagtid.
Forbedret kognitiv funksjon
Til slutt kan nesepusting forbedre kognitiv funksjon ved å øke blodstrømmen og oksygentilførselen til hjernen. Dette kan føre til forbedret hukommelse, fokus og konsentrasjon, og forbedre produktiviteten og ytelsen.
Dessuten stimulerer nesepusten luktreseptorene i nesen, som sender signaler til hjernen og aktiverer det limbiske systemet. Dette systemet er ansvarlig for å regulere følelser og hukommelse/minne, forbedre humøret og redusere stressnivået.
Start din mindfulnessreise!
Oppsummering
Nesepust er en enkel, men effektiv teknikk som kan forbedre vår fysiske og mentale helse. Ved å puste gjennom nesen kan vi øke oksygentilførselen til kroppen, forbedre fysisk ytelse, redusere stress- og angstnivåer, forbedre søvnkvaliteten og forbedre kognitiv funksjon. Å inkludere nesepust i som en naturlig del av vår mindfulness-praksis kan hjelpe deg med å holde fokus lenger, være mer oppmerksom, avslapning og generell velvære.
Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness