Hva er breathwork?

mindfulness studio

Breathwork er en paraplybetegnelse for ulike typer bevisste pusteteknikker hvor vi bearbeider kroppen og sinnet vårt ved bruk av pusten. Breathwork er modernisert form for Pranayama, en praksis med en lang historie fra den indiske yogatradisjonen som går over 5.000 år tilbake i tid. Pranayama er en rekke ulike bevisste pusteteknikker for å stimulere vårt autonome nervesystem. Pranayama oversettes ofte med livskraft.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

ABC Breathwork™ – pusteteknikker for en bedre hverdag

Hensikten med breathwork er å påvirke, manipulere eller stimulere det autonome nervesystemet vårt. Det autonome nervesystemet har to grener; det sympatiske nervesystemet og det parasympatiske nervesystemet.

Det sympatiske nervesystemet er “ansvarlig” for vår kjemp eller flukt modus, også kjent som “fight or flight” og noen legger til Freeze eller frys på norsk. Dette er moduset vi er i når vi “stresser”. Kroppen er in kampsituasjon og det meste av energien vår går til å holde oss oppe. Den motsatte delen, det parasympatiske nervesystemet er “ansvarlig” for hvile og fordøye. Det er her vi henter oss inn.

Utfordringen vår er at veldig mange sitter nærmest fast i det sympatiske nervesystemet i form av at kroppen og sinnet er en konstant stress-situasjon. Vi får ikke balansert ut med det parasympatiske nervesystemet og dette kan da føre til stressrelaterte sykdommer. En studie fra Harvard Medical School viste at ca 90 prosent av alle legebesøk var direkte eller indirekte knyttet til stress.

Det er ikke et mål at vi hele tiden skal være i moduset til det parasympatiske nervesystemet, men at det autonome nervesystemet skal være mer balansert. Vi må tåle stress, for det tåler vi, men vi skal ikke livet livene våre konstant i stress-modus. Det kan gjøre oss syke. Det er en lang rekke stressrelaterte sykdommer vi kan pådra oss, fra utbrenthet til ulike typer kreft.

ABC Breathwork™

Jeg har derfor utviklet en metode som jeg kaller ABC Breathwork™ som er en sammensetning av ulike pusteteknikker vi kan bruke gjennom dagen. Jeg deler behovene våre inn i tre hoved-moduser som vi befinner oss i løpet av dagen:

Activating – breathwork-teknikker når vi trenger energi og aktivere kroppen og sinnet vårt
Balancing – breatwork-teknikker når vi trenger å balansere energien i kroppen og sinnet vårt
Calming – breathwork-teknikker for å roe ned kroppen og sinnet vårt

Hver enkelt av de ulike teknikkene praktiseres ved behov og tar bare noen få minutter.

Eksempelvis så vil du kunne bruke Activating-teknikker på morgenen for å få energi etter en god natt med søvn. Balancing-teknikker midt på dagen for å kvitte deg med litt stress eller for å få opp energien dersom du er sliten. Dagen kan avsluttes med Calming-teknikker for å kvitte deg med dagens stress og for å få sove godt.

Breathwork i praksis

Men hva gjør vi i praksis når vi gjør eller praktiserer breathwork? Vi manipulerer vår naturlige pust for å stimulere det autonome nervesystemet, både den sympatiske- og parasympatiske delen. Og vi manipulerer karbondioksidnivået i kroppen vår. Vi har her fire hovedforhold som vi utøver eller praktiserer liggende, sittende, stående eller gående:

Breathwork og innpust

Når vi puster inn så puster, som vi normalt gjør, med diafragma, eller magen om du vil. Vi kan ta ett, to eller flere innpust etter hverandre gjennom nesen eller munnen, eller både nese og munn samtidig. Holde for et nesebor og bare puste inn og ut gjennom ett nesebor. Vi kan også plassere pusten oppe i brystet og ha teknikken her. Pusten kan være rask, normal eller rolig.

Breathwork og utpust

Vi kan på samme måte som med innpust puste ut fra diafragma med ett, to eller flere utpust etter hverandre gjennom nesen, munnen eller både nese og munn samtidig.Holde for et nesebor og bare puste inn og ut gjennom ett nesebor. Vi kan også plassere pusten oppe i brystet og ha teknikken her. Pusten kan være rask, normal eller rolig.

Breathwork og holde pusten

Vi kan holde pusten mellom hvert innpust, eller holde pusten mellom flere små innpust etter hverandre. Og det samme ved utpust. Eller så holder vi ikke pusten slik at det ikke er noen pauser mellom inn- og utpust, og ut- og innpust, såkalt sirkulær pust.

Breathwork og tid

I tillegg kommer dimensjonen tid. Hvor lenge vi har et innpust, utpust og hvor lenge vi holder pusten mellom inn- og utpust, ut- og innpust samt teknikker der vi deler opp innpust og eller utpust og holder pusten. Vi bruker ofte en telle-teknikk hvor vi for eksempel puster inn og teller til fire, holder pusten og teller fire, puster ut og teller til fire, holder pusten og teller til fire. Dette er en såkalt firkant-pust eller Box Breathing som også brukes av amerikanske Navy Seals. Tallet fire kan endres til et annet tall, for eksempel åtte.

Her er en teknikk du kan prøve selv og praktiser den liggende på en yogamatte, i sofaen eller sengen:
Vi puster med nesen
Pust litt inn, hold pusten i 5-10 sekunder
Pust inn litt til og hold pusten i 5-10 sekunder
Gjør dette så mange ganger du klarer uten å bli svimmel.
Sukk så all pusten ut gjennom munnen.

Som du forstår så er det nærmest uendelig mange kombinasjoner som gjør det mulig med et stort utvalg av teknikker. ABC Breathwork™ metoden består av klassiske pranayama-tekniker og jeg har satt dette i et system som passer for alle. Jeg har laget et kurs ABC Breathwork™ metoden som lanseres sommeren 2023.

Fordeler med breathwork

  1. Reduserer stress, angst og sorg, depressjon og sinne
  2. Øker energinivået og forbedrer immunsystemet
  3. Øker selvbevissthet, nærvær, lykke og glede
  4. Øker selvkjærlighet
  5. Forbedre søvn
  6. Gir slipp på traumer og frykt som sitter i kroppen
  7. Hjelper til med å redusere smerte
  8. Frigir toksiner fra kroppen
  9. Forbedre fordøyelsen og forbrenningen
  10. Du utforsker dine bevissthetstilstander

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Hva er breathwork? Prøv det selv med medlemskap her på LumiMindfulness.no.

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.