Hva skjer mens du mediterer?

hva skjer mens vi mediterer?

Hva skjer mens du mediterer? Hvis vi «gjør ingenting» under mindfulnessmeditasjon med fokus på pusten, hva skjer da? Her er noe av det du i hovedsak kan forvente kan skje når du mediterer.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Tankene dine vandrer når du mediterer

Selv de mest erfarne blir distrahert av tanker under meditasjon og glemmer å følge pusten. Uansett hvor øvede vi er, kommer sinnet alltid til å tenke.

Hva gjør jeg?
Fortsett å vende tilbake fra våre distraherte tanker tilbake til pusten. Dette trener sinnet til å lettere gi slipp på distraksjoner. Etterhvert vil vi legge merke til at vi kan meditere lenger uten å bli distrahert.

Du føler ingenting når du mediterer

Dette betyr ikke at vi gjør det feil eller at vi bør gi opp og slutte å meditere.

Hva gjør jeg?
Når vi mediterer forventer vi ingenting. Det er ingenting som skal skje. I stedet for å tenke at dette gir meg ingenting, bare fortsett å sjekket inn og ta det dag for dag. Vi kan også minne oss selv på at vi ikke kaster bort tid når vi mediterer. Vi tar vare på sinnet vårt.

Du kan føle deg emosjonell når du mediterer

Kanskje er vi utålmodige, irritable, lei eller sinte, bekymret, engstelige eller triste og lei oss under meditasjonen. Sinnet er vant til å være opptatt at det er normalt at alle våre følelser og stress dukker opp og får et utløp når vi endelig bremser ned.

Hva gjør jeg?
Ikke prøv å skyve følelsene bort, de kommer bare tilbake og gjerne mer intenst. Gi dem plassen de trenger og gi slipp på dem. Det kan også være nyttig å legge merke til hvordan følelser kjennes i kroppen. Får engstelse og angst oss til å knytte nevene? Gir bekymring oss til å svette? Får kjedsomhet oss til å flyte ut av meditasjonen? Vi bruker pusten til å prøve å lette litt på spenningene. Når du kjenner deg emosjonell, registrer det uten å dømme og retter igjen oppmerksomheten tilbake til pusten.

Du kan føle deg urolig når du mediterer

Så snart vi forsøker å sitte stille begynner det å klø ett eller annet sted. Det er nesten som om vi ikke kan la være å klø, strekke på kroppen eller endre sittestilling.

Hva gjør jeg?
Vi kan nærme oss denne vanlige opplevelsen akkurat som vi nærmer oss distraherende tanker; i det øyeblikket vi innser at vi holder på med alt annet enn å meditere så registrer vi dette, og uten å dømme og retter igjen oppmerksomheten tilbake til pusten.

Du prøver for hardt når du mediterer

Meditasjon er forskjellig fra å lære andre ferdigheter. Det er ofte slik at jo mer innsats vi legger ned, jo mer får vi ut av det. Som en motsetning er meditasjon mer som søvn. Jo hardere vi prøver å sove, desto vanskeligere blir det når tankene spinner og vi tenker «nå må jeg sove…». Når vi prøver for hardt så kan det gi utslag av en lett hodepine.

Hva gjør jeg?
Husk: Den perfekte meditasjonen finnes ikke. Men egentlig så er den perfekt hver gang fordi sinnet og kroppen reagerer akkurat her og nå. Vi gir slipp på stress. Hvis vi merker at vi blir frustrerte over at tankene går på høygir, eller vi lurer på: «Hvorfor er dette så vanskelig?» vi kan gi oss selv litt medfølelse. Pust dypt inn gjennom nesen og sukk ut gjennom munnen for så å fokusere på pusten uten å dømme.

Du kan føle deg søvnig når du mediterer

Hvis vi døser eller sovne, ikke vær bekymret. Sinnet vårt blir vant til å registrere forskjellen mellom å bremse ned og slå helt av.

Hva gjør jeg?
For å hjelpe til med å holde sinnet våkent, prøv å meditere sittende på en meditasjonspute, i en stol eller sofa, eller stående/gående fremfor å legge deg ned. Dersom du skulle sovne så ta i mot søvnen, det er en indikasjon på at du har søvnunderskudd.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Hva skjer mens du mediterer – oppsummering

Når vi mediterer så skal vi komme til vår meditasjon uten forventninger om at noe skal skje. Vi starter hver meditasjon på null (med sinnet til en nybegynner) og lar det komme det som måtte komme. Kommer det ingenting så er det fint, kommer det emosjoner og kløe på løpende bånd så er det like fint. Det er det sinnet og kroppen vår har behov for akkurat i denne meditasjonen. Og neste gang så kan det være helt annerledes. Når disse tingene skjer så gir vi slipp på stress, så det er stresset som «forlater» sinn og kropp.

Dette er det som skjer oftest mens du mediterer:

  • Tankene vandrer
  • Du føler ingenting
  • Du føler deg emosjonell
  • Du prøver for hardt
  • Du føler deg søvnig

Hva skjer mens du mediterer? Registrer dine erfaringer. Ingenting er riktig. Ingenting er galt. Vi har ingen forventninger til hva som skal skje når du mediterer. Hver meditasjon er en unik opplevelse for deg. Nye tanker som kommer og går. Ulike fornemmelser i kroppen som kommer og går.

Hva skjer mens du mediterer med breathwork?

Breathwork er også meditasjon, på en måte. Les mer om breathwork her>>

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.