Mindfulness og lykkehormoner

Lumi Mindfulness meditasjon med Karl Henrik Lundh

Mindfulness og lykkehormoner – hvem er de og hva gjør de? Lykkehormoner spiller en viktig rolle i vår følelsesmessige velvære, og det er derfor viktig å forstå hva de er og hvordan de fungerer. I dette blogginnlegget vil vi se på de fire viktigste lykkehormonene og hva de gjør for oss.

👉🏻Prøv gratis medlemskap!

Lykkehormoner

 1. Dopamin
  Dopamin er et nevrotransmitterhormon som spiller en viktig rolle i belønningssenteret i hjernen vår. Når vi opplever noe som gir oss glede eller tilfredshet, frigjøres dopamin i hjernen vår, og dette gir oss en følelse av glede og lykke. Dopamin er også kjent for å øke motivasjonen vår og gi oss energi til å oppnå våre mål.
 2. Serotonin
  Serotonin er et annet nevrotransmitterhormon som påvirker humøret vårt og følelsen av lykke. Serotonin bidrar til å regulere vår følelse av glede og trivsel, og en mangel på serotonin kan føre til depresjon og angst. Serotonin frigjøres når vi føler oss elsket og verdsatt, og når vi har oppnådd noe vi har jobbet hardt for.
 3. Oksytocin
  Oksytocin er kjent som «kjærlighetshormonet» fordi det frigjøres når vi føler oss nær og forbundet med andre mennesker. Oksytocin spiller en viktig rolle i å fremme sosial tilknytning, empati og tillit. Når vi har positive sosiale interaksjoner, som å gi eller motta klemmer, kan det øke nivåene av oksytocin i kroppen vår og gi oss en følelse av lykke og velvære.
 4. Endorfiner
  Endorfiner er naturlige smertestillende stoffer som frigjøres i kroppen vår når vi opplever smerte eller ubehag. Endorfiner bidrar til å redusere smerteopplevelsen og gi oss en følelse av velvære og lykke. Endorfiner frigjøres også når vi utfører fysisk aktivitet eller engasjerer oss i andre positive aktiviteter som gir oss glede.

Sammen bidrar disse fire lykkehormonene til å regulere vår følelse av lykke og velvære. Når nivåene av disse hormonene er balansert, kan vi oppleve en dyp følelse av lykke og velvære, og når de er ubalanserte, kan det føre til negative følelser som depresjon og angst.

For å øke nivåene av disse lykkehormonene, kan vi engasjere oss i positive aktiviteter som gir oss glede og tilfredshet, som fysisk aktivitet, sosiale interaksjoner og selvpleie. Med mindfulness kan vi også lære å være mer oppmerksomme på våre følelser og reaksjoner, og ta bevisste valg som styrker vår følelse av lykke og velvære.

Andre hormoner som påvirker vår følelse av lykke

Det er ingen konsensus i forskningen om hvilke hormoner som skal betraktes som «lykkehormoner». Men det er flere hormoner og nevrotransmittere som kan påvirke vår følelse av velvære og lykke. Her er noen flere hormoner og nevrotransmittere som kan spille en rolle i å fremme lykke:

 1. GABA (gamma-aminosmørsyre) – GABA er en nevrotransmitter som bidrar til å redusere angst og stress i kroppen vår. Når GABA-nivåene våre er høye, kan det gi oss en følelse av ro og avslapning.
 2. Endokannabinoider – Endokannabinoider er nevrotransmittere som ligner på cannabinoidene som finnes i cannabisplanten. Endokannabinoider bidrar til å regulere vår følelse av velvære og humør, og kan spille en rolle i å fremme lykke.
 3. Adrenalin – Adrenalin er et hormon som produseres av binyrene våre når vi opplever stress eller spenning. Adrenalin kan gi oss en følelse av eufori og glede når det frigjøres i moderate mengder.
 4. Noradrenalin – Noradrenalin er et hormon som produseres av binyrene våre og spiller en viktig rolle i å regulere vår følelse av oppmerksomhet og fokus. Når nivåene av noradrenalin er høye, kan det gi oss en følelse av lykke og oppstemthet.

👉🏻Prøv gratis medlemskap!

Det er verdt å merke seg at alle disse hormonene og nevrotransmitterne virker sammen på komplekse måter for å påvirke vår følelse av velvære og lykke. Å opprettholde en sunn balanse av disse hormonene kan bidra til å fremme vår følelse av lykke og velvære.

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.