Lykkehormoner – mindfulness og breathwork

online Mindfulness studio

Lykkehormoner – som frigjøres under mindfulness og breathwork

Vår livsstil med fokus på prestasjon og perfeksjon fører til at livene vi lever oppleves som stressende. Vi må gjøre mye mer og mye bedre, finere, raskere, større… Resultatet er at vi lever mye av tiden i våre våken liv i den sympatiske delen av vårt autonome nervesystem. Dette kjennetegnes med at vi er i en tilstand hvor livet er en kamp som kjempes eller som vi flykter fra, også kjent som kjemp eller flukt (fight or flight). 

Mindfulness og breathwork er to kraftige og virkningsfulle teknikker som har blitt aktuelle de siste årene på grunn av sine mange mentale og fysiske helsefordeler. En av grunnene til deres effektivitet er frigjøring av det vi kaller «lykkehormoner». Lykkehormoner er kjemikalier i hjernen som fremmer positive følelser og reduserer stress.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

La oss se nærmere på de lykkelige hormonene som frigjøres når vi praktiserer mindfulness og pustearbeid.

Serotonin

Serotonin er en nevrotransmitter som regulerer humør, appetitt og søvn. Det kalles ofte «feel-goodhormonet» fordi det bidrar til følelser av velvære og lykke. Mindfulness og breathwork øker produksjonen av serotonin i hjernen, noe som kan bidra til å redusere symptomer på depresjon og angst.

Dopamin

Dopamin er en nevrotransmitter som spiller en rolle i belønningsmotivert atferd. Det kalles ofte «gledehormonet» fordi det frigjøres når vi opplever noe behagelig. For eksempel når vi spiser mat eller har sex. Mindfulness og breathwork øker produksjonen av dopamin i hjernen som bidrar til å redusere stress og forbedre humøret.

Endorfiner

Endorfiner er kjemikalier som frigjøres som svar på smerte eller stress. De fungerer som naturlige smertestillende og kan gi følelser av eufori og nytelse. Mindfulness og breathwork kan utløse frigjøring av endorfiner i hjernen som kan bidra til å redusere smerte og forbedre humøret.

Oksytocin

Oksytocin er et hormon som ofte kalles «kjærlighetshormonet» fordi det frigjøres når vi binder oss til andre, for eksempel under klemmer eller intime øyeblikk. Det er også involvert i sosial binding og tillit. Mindfulness og breathwork kan øke produksjonen av oksytocin i hjernen, noe som kan bidra til å forbedre relasjoner og følelsen av tilknytning til andre.

GABA

GABA (gamma-aminosmørsyre) er en nevrotransmitter som hjelper til med å regulere angst og stress. Den virker som et naturlig beroligende middel som beroliger nervesystemet og reduserer angstfølelser. Mindfulness og breathwork kan øke produksjonen av GABA i hjernen, noe som kan bidra til å redusere angst og fremme avslapning.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Avslutningsvis er mindfulness og breathwork kraftige og virkningsfulle teknikker som kan fremme frigjøringen av flere lykkehormoner i hjernen. Ved å øke produksjonen av serotonin, dopamin, endorfiner, oksytocin og GABA kan disse praksisene bidra til å redusere stress, forbedre humøret og fremme generell velvære. 

Hvis du er interessert i å prøve mindfulness og breathwork så kan du prøve vårt syv dagers gratis medlemskap hvor du kan teste ut en rekke forskjellige Mindfulness og breathwork-teknikker. Lumi hjelper og veileder deg slik at du får oppleve fordelene med disse kraftige teknikkene.

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.