Mindful turgåing

mindful turgåing

Opplev naturens skjønnhet

I en verden fylt med konstante distraksjoner og et hektisk tempo, kan vi ofte miste kontakten med øyeblikkets ro og vår sinnsro. Mindfulness, eller oppmerksomt nærvær, er en praksis som kan hjelpe oss med å gjenopprette denne balansen. En av de mest effektive måtene å praktisere mindfulness på er å gå tur i naturen. Sommerens flora og fauna gir oss en perfekt scene hvor vi kan fordype oss i opplevelsen, og lar oss oppdage naturens skjønnhet på en helt ny måte. I dette blogginnlegget vil jeg vise deg hvordan vi kan integrere mindfulness når vi er ute og går turer og oppleve den dype roen og tilstedeværelsen som naturen tilbyr.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Forberedelse til mindful turgåing

Før vi starter vår mindfulle gåtur er det viktig å forberede sinnet og kroppen:

 1. Sett en intention: Begynn med å sette en klar intensjon for turen. Dette kan være noe så enkelt som å være mer tilstede, å koble dypere med naturen, eller å finne indre ro.
 2. Velge en sti: Velg en sti som er relativt rolig og naturlig, gjerne et sted med lite forstyrrelser. Skoger, fjellstier, eller kystlinjer kan være ideelle valg.
 3. Kle deg komfortabelt: Bruk komfortable klær og sko som passer for terrenget og været. Dette hjelper deg med å fokusere på opplevelsen uten å bli distrahert av fysiske ubehag.

Starten av turen: still deg inn på nærvær

Når du starter turen bruk noen minutter på å stille inn din oppmerksomhet:

 1. Bli bevisst på pusten: Stopp opp og ta noen dype pust med nesen og ned i magen. Fokuser på å kjenne luften som strømmer inn og ut av kroppen din. La pusten være et anker som hjelper deg å sentrere din oppmerksomhet.
 2. Sanseopplevelser: Før du begynner å gå, bruk noen øyeblikk på å bli oppmerksom på dine sanser. Lytt til lydene rundt deg – fuglesang, raslende blader, eller vinden som suser. Se på omgivelsene – farger, former, og teksturer. Kjenn etter på temperaturen og eventuelle dufter i luften.

Underveis: oppdag naturens skjønnhet

Mens du går, prøv å holde oppmerksomheten forankret i øyeblikket. Her er noen teknikker for å oppnå dette:

 1. Gå sakte: Gå i et langsommere tempo enn du gjør til vanlig. Dette gir deg muligheten til å legge merke til detaljer du kanskje ellers ville ha oversett. Legg merke til hvordan føttene dine berører bakken og hvordan kroppen din beveger seg.
 2. Observer flora og fauna: Sommeren bringer med seg en overflod av liv. Se nøye på blomstene – legg merke til deres farger, former, og til og med deres unike dufter. Observer insekter, fugler, og andre dyr du møter på veien. Hvordan beveger de seg? Hva gjør de?
 3. Følelsen av elementene: Kjenn etter hvordan solen varmer huden din, eller hvordan vinden kjærtegner ansiktet ditt. Hvis du går etter at det har regnet, legg merke til hvordan jorden føles fuktig og hvordan luktene forsterkes. Dette skaper en dypere forbindelse med naturen rundt deg.
 4. Takknemlighet: Bruk et øyeblikk på å kjenner og føle takknemlighet for naturens skjønnhet og for muligheten til å være tilstede i den. Dette kan forsterke følelsen av ro og tilfredshet.

Etter turen: refleksjon og integrasjon etter mindful turgåing

Når turen nærmer seg slutten, bruk litt tid på å reflektere over opplevelsen:

 1. Stillhet: Finn et rolig sted hvor du kan sitte i noen minutter. Lukk øynene og ta noen dype pust. La tankene dine roe seg ned og kjenn etter hvordan kroppen din har det.
 2. Refleksjon: Tenk over hva du har opplevd og hvordan det har påvirket deg. Hva har du lagt merke til? Hvordan føler du deg nå sammenlignet med før turen?
 3. Integrasjon: Tenk på hvordan du kan ta med deg denne opplevelsen av mindfulness inn i hverdagen din. Kan du finne små øyeblikk i løpet av dagen hvor du kan praktisere det samme nærværet?

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Avslutning mindful turgåing

Mindful turgåing i naturen er ikke bare en aktivitet, men en praksis som kan integreres i hverdagen din for å skape en dypere forbindelse med deg selv og verden rundt deg. Sommerens flora og fauna gir en oss en rik mulighet til å oppdage skjønnheten i det enkle og tilstedeværelsen i hvert øyeblikk. Ved å dyrke denne oppmerksomheten, kan du finne en kilde til indre ro og velvære som kan støtte deg i alle aspekter av livet.

Så, neste gang du snører på deg turskoene og legger ut på vandring, husk å ta med deg mindfulness på turen. Oppdag naturens skjønnhet med åpne sanser og et rolig sinn, og la denne opplevelsen berike ditt liv på måter du kanskje aldri hadde forestilt deg. Lett for å glemme? Skriv ut dette blogginnlegget og legg det i lommen og ta det med som en huskeliste på tur. 

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.