Mindfulness for gründere

mindfulness for gründere

Mindfulness – et viktig verktøy for gründere og startups

Lumi Mindfulness er en startup hvor jeg, Karl Henrik Lundh er gründeren. I denne bloggposten deler jeg noen av mine mindfulnesstips. Blogginnlegget er for deg som enten vurderer å bli gründer eller allerede er i gang som gründer.

Det å være gründer er givende, spennende og mange andre positive superlativer. Men det kan også være utfordrende i ordets negative betydning. Lange arbeidsdager, lite eller ingen ferier, for ikke så snakke om likviditetspress. Det kan være et nådeløst tempo og en kamp for å overleve som føre til stress, angst og depresjon. Utbrente gründere er ikke sjelden. Jeg har selv vært der, to ganger. Jeg skulle ønske jeg hadde de verktøyene den gangen som jeg har nå, men for snart 30 år siden så verden litt annerledes ut. Kan ikke unngå å tenke på hvordan livet hadde vært dersom jeg ikke hadde vært en utbrent gründer.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Struktur eller kaos

Som gründer er hverdagen din ofte ustrukturert med mange ulike arbeidsoppgaver, beslutninger og utfordringer som følger med det å starte opp en ny bedrift. Ofte må du lære deg ting som du ikke kan fra før. Du begir deg inn i en lang rekke ukjente fagområder hvor du må ta stilling til og ta beslutninger om som du ikke helt vet konsekvensene og utfallet av. 

Livet som gründer av LumiMindfulness.no er fantastisk, og frustrerende. Det er lett å være utålmodig, høyt oppe og langt nede, selv for en mindfulness coach som meg som har alle verktøyene under huden. Du kan gå fra den ytterste positive enden av skalaen til den ytterste negative enden av skalaen, og det kan skje i løpet av noen få minutter. Som gründer blir du veldig godt kjent med deg selv, din styrker og svakheter blir tydlige. Men hvordan håndtere en tilværelse som gründer når dagene og ukene er som en berg og dalbane? 

La oss dykke litt dypere i mindfulness for gründere og startups slik at du står bedre rustet i din nye virksomhet.

Mindfulness – en kort definisjon

Mindfulness, i sin kjerne, er praksisen med å være fullt tilstede og engasjert i det nåværende øyeblikket, uten å dømme. Det handler om å observere tankene, følelsene og emosjonene dine når de oppstår, uten å bli revet med av dem. Denne enkle, men kraftige praksisen kan være en gamechanger for deg som gründer og din startup. Mindfulness kan både hjelpe deg med din personlige mentale og fysiske helse, og være et viktig verktøy for å øke sannsynligheten for å lykkes med din startup. 

La oss dykke litt dypere inn i mindfulness for gründere og startups

1. Mindfulness reduserer stress og forhindrer utbrenthet

Gründervirksomhet er ofte forbundet med høyt stress. Lange arbeidsdager, mye som står på spill og usikkerhet, kan påvirke din mentale og fysiske helse. Mindfulness hjelper deg å håndtere dette stresset mer effektivt. Ved å fokusere på det nåværende øyeblikket kan du redusere virkningen av stressfaktorer og forhindre utbrenthet.

2. Mindfulness forbedrer fokus og produktivitet

Når du starter opp din egen virksomhet er det rikelig med distraksjoner. Mindfulness trener hjernen din til å holde fokus på oppgaven, og du øker dermed produktiviteten og presisjonen i arbeidet du gjør. Det hjelper deg å gjenkjenne og gi slipp på distraksjoner, slik at du kan oppnå mer på kortere tid. Det er ingen grunn til å lese en haug med nettaviser og bruke mange timer på sosiale medier dersom det ikke gangen virksomheten. Du må gjenkjenne om det du gjør er riktig for din oppstartsbedrif. 

3. Mindfulness øker emosjonell intelligens

Emosjonell intelligens er avgjørende for effektivt lederskap. Mindfulness øker selvbevissthet, empati og evnen til å håndtere følelsene dine. Dette forbedrer ikke bare forholdet til teamet ditt og dine samarbeidspartnere, men hjelper også til å ta balanserte, gjennomtenkte beslutninger.

4. Mindfulness fremmer motstandskraft

Tilbakeslag er en del av gründerreisen. Mindfulness hjelper deg å bygge motstandskraft ved å la deg akseptere og håndtere feil du gjør, for der det ikke gjøres feil gjøres det svært lite. Motstandskraften hjelper deg også til å stå i utfordrende situasjoner uten å bli overveldet. Dette oppmuntrer til en veksttankegang, slik at du kan lære av dine feil og komme sterkere tilbake og gå videre.

5. Mindfulness fremmer kreativitet og innovasjon

Mindfulness renser sinnet, gir rom for nye ideer og kreativ tenkning. Det hjelper deg å gå ut av vanlige tankemønstre og oppmuntrer til åpenhet, noe som er avgjørende for innovasjon.

Inkluder mindfulness i din daglige rutine

Det fine med mindfulness er at det kan praktiseres hvor som helst og når som helst. Her er noen måter å innlemme mindfulness i dine daglige rutiner:

Pust oppmerksomt: Bruk noen minutter hver dag til å fokusere utelukkende på pusten din. Legg merke til følelsen av luft som kommer inn og ut av kroppen din. Denne enkle praksisen kan hjelpe deg å bli mer tilstede og bevisst.

Spis oppmerksomt: I stedet for å spise mens du jobber eller er på farten, ta deg tid til å nyte måltidene dine. Legg merke til smaken, fargene, teksturen, hvor kommer denne maten fra? Send en takk til bonden og bakern som har gitt deg brødet du spiser. Send en takk til alle de som har gjort det mulig for deg å spise dette måltidet. Dette forbedrer ikke bare spiseopplevelsen din, men hjelper deg også å holde deg jordet i det nåværende øyeblikket.

Gå oppmerksomt: Gå daglige turer som en mulighet for å praktisere mindfulness. Vær oppmerksom på skrittene dine, kjenne følelsen av bakken under føttene og lydene rundt deg. Kjenn temperaturen og luften du puster inn. Når du møter motgang og du har for eksempel fått en negativ mail fra en potensiell kunde, ta en pust i bakken. Gå deg en tur rund kvartalet og fokuser på det at du går. 

Takknemlighet: Lykkeforskning viser at dersom vi er oppmerksomme på det vi er takknemlige for så øker følelsen av opplevd lykke. Ved å fokusere på dine seire og lære av dine feil øker du sannsynligheten for å få en mer positiv gründerreise uansett utfall. 

LumiMindfulness.no: Som medlem her på LumiMindfulness.no har du tilgang til flere titalls mindfulnessverktøy, meditasjoner og pusteøvelser. 

Husk at mindfulness ikke handler om å oppnå en tilstand av evig ro eller å tømme sinnet for tanker. Det handler om å bli en nøytral og upartisk observatør av din indre verden, og dermed få dypere innsikt og kontroll over reaksjonene dine.

Mine daglige mindfulnessrutiner

Morgenrutinen – før frokost

 • Jeg starter med å tenke på tre ting jeg er takknemlig for. Stort eller smått. 
 • Så fortsetter jeg med en pusteøvelser hvor jeg teller rolig til fire på innpust og rolig til fire på utpust. Dette gjør jeg 10-20 ganger.
 • Avslutningsvis mediterer jeg i 20 minutter. 

Ettermiddagsrutinen – før middag

 • Jeg starter med å tenke på tre ting jeg er takknemlig for som jeg har opplevd i løpet av arbeidsdagen. Stort og smått.
 • Så fortsetter jeg med en pusteøvelser hvor jeg teller rolig til fire på innpust og rolig til fire på utpust. Dette gjør jeg 10-20 ganger.
 • Avslutningsvis mediterer jeg i 20 minutter.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Oppsummering mindfulness for gründere og startups

Som gründer er du på en reise fylt med oppturer og nedturer. Mindfulness kan være ditt kompass som veileder deg gjennom kaoset med ro og motstandskraft. 

Noe som er viktig er regelmessighet. Mindfulness bør du praktisere hver dag, syv dager i uken. Når jeg først startet med mindfulness etter å ha vært utbrent to ganger og forlot min første startup brukte jeg meditasjon som en pille. Når jeg kjente på stresset i hele kroppen satt jeg meg ned for å meditere i 20 minutter. Dette virket heller dårlig. Det var først når jeg etablerte en daglig praksis, eller rutiner om du vil, at jeg etter noen uker begynte å kjenne effekten og kraften i mindfulness. 

Som gründer må du tåle motgang og medgang. Usikkerheten er stor og statistikken for hvor mange som lykkes taler ikke i gründerens favør. Din mindfulnesspraksis hjelper deg til å stå i dette. 

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness


Forskning viser at…

Fordeler med mindfulness

Fysiske fordeler med mindfulness

 • Stimulering av kroppens evne til å reparere og regulere seg selv 
 • Forbedrer immunforsvaret
 • Senket blodtrykk
 • Reduserer betennelse i kroppen
 • Økte nivåer av enzymet telomerase, som hjelper til med å bremse aldringsprosessen
 • Mer effektiv bruk av oksygen i kroppen
 • Redusert produksjon av «stresshormoner», inkludert kortisol og adrenalin
 • Nedregulering (slå av) av gener som bidrar til sykdommer som diabetes, Alzheimers og autoimmune sykdommer
 • Oppregulering (slå på) av gener som er ansvarlige for god helse
 • Reduserer kolesterolnivå

Psykiske/mentale fordeler med mindfulness

 • Reduserte følelser av stress og økte følelser av avslapning og fred
 • Utvidet opplevelse av helbredende følelser som kjærlighet, medfølelse, glede, likhet og takknemlighet
 • Nedsatt opplevelse av smertefulle følelser som begrenser din bevissthet, inkludert sinne, fiendtlighet, skyld, frykt, skam og depresjon
 • Evnen til å svare bevisst snarere enn å reagere på en betinget, melodramatisk måte
 • Bedrer relasjoner
 • Forbedret søvnkvalitet
 • Nedsatt avhengighetsskapende oppførsel
 • Reduserer angst, depresjon og søvnløshet
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.