Mindfulness og pusten – en naturlig dans

Mindfulness og pusten

Lås opp din indre kraft

Mindfulness og pusten danser sammen i harmoni. Mange av oss er godt kjent med mindfulness og pusten, men ser dem ofte som separate ting. Men har du noen gang tenkt på deres symbiotiske forhold? Her skal vi se på hvordan disse to praksisene danser sammen for å skape et samspill med velvære og indre fred.

I denne teksten bruker jeg pustearbeid, eller breathwork som definisjon på aktive og bevisste pusteaktiviterer.

👉🏻Prøv gratis medlemskap!

 1. Pusten er inngangen til mindfulness
  Pusten er det mest umiddelbare og håndgripelige verktøyet vi har. Hvert inn- og utpust byr på en naturlig rytme, en guide som forankrer oss til øyeblikket. Pustearbeid handler ikke bare om at kroppen trenger oksygen; det handler om å tilpasse oss «nået».
 2. Pust som et barometer for følelser
  Har du lagt merke til at pusten blir raskere når du er engstelig, eller hvordan den blir dypere når du slapper av? Pusten vår gjenspeiler vår emosjonelle tilstand, og ved å tune inn på den kan vi få innsikt i vårt indre emosjonelle landskap. Ved å kombinere pustearbeid med mindfulness, kan vi navigere i våre  følelsesmessige bølger.
 3. Mindful pust – et verktøy for regulering
  Når vi er overveldet, kan en enkel tilbakevending med oppmerksomhet på pusten vår – å ta dype, bevisste og oppmerksomme pust skape en fysisk og mental følelsesmessig balanse. Denne kombinasjonen av mindfulnes og pustearbeid er ofte det første trinnet i emosjonell og fysiologisk regulering.
 4. Forbedre meditasjonspraksis
  For mange fungerer sammensmeltningen av pustearbeid med mindfulness som hjørnesteinen i deres meditasjonspraksis. Å bruke pusten som et anker (ofte kalt meditasjonsanker) under meditasjon hjelper til med å forsterke meditasjonsopplevelsen. Dette medfører at vi er mer innstilt på det subtile i sinnet og kroppen.
 5. Pust for kroppsbevissthet
  Når vi går dypere inn i pusteøvelser, blir vi mer synkronisert og er i harmoni med kroppen vår. Denne økte kroppsbevisstheten gjør oss i stand til å oppdage og håndtere våre ubalanser, enten de er fysiske eller følelsesmessige.
 6. Synergien – forbedret velvære og motstandskraft
  Dansen mellom mindfulness og pustearbeid fremmer kroppens og sinnets motstandskraft. Når vi står overfor stressfaktorer, kan vi ved å rette oppmerksomheten på pusten innta et bevisst syn og styrke vår evne til å håndtere, tilpasse oss og trives.

👉🏻Prøv gratis medlemskap!

Oppsummering mindfulness og pusten

Mindfulness og pusten, når de er flettet sammen, ha kraften til å transformere livene våre. De minner oss om skjønnheten i øyeblikket og styrken vi har i oss. Denne vakre dansen er en invitasjon til oss alle – til å puste, være oppmerksomme og omfavne roen i kroppen og sinnet.

Anbefalt praksis for mindfulness og pusten

Begynn med en 10-minutters daglig økt. Finn et rolig sted, sitt i en avslappet stilling, og start med å observere din naturlige pust slik den er akkurat nå. Du trenger ikke å endre det, bare observer. Når tankene dukker opp, bring forsiktig oppmerksomheten tilbake til pusten. Over tid, integrer mindfulness i denne praksisen, og vær fullt tilstede ved hvert inn- og utpust.

Vær til stede i livet ditt, og husk: kraften til transformasjon ligger i pusten og bevisstheten din.

Merk: Som alltid, tilpass praksis basert på din komfort og helse. Dersom du opplever ubehag eller har helseproblemer, vennligst søk veiledning fra relevant helsepersonell som for eksempel fastlegen din.

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.