Mindfulness og vektreduksjon

Mindfulness – en vei til en sunnere livsstil

Mindfulness og vektreduksjon – finnes det en sammenheng? La oss utforske dette litt nærmere. Jeg er på ingen måte hverken lege eller annet helsepersonell, men mindfulness coach. Dersom du ønsker å bruke mindfulness for vektreduksjon tar du først kontakt med din fastlege eller annet relevant helsepersonell.

Å opprettholde en sunn vekt er en utfordring for mange av oss. Med stadig tilgang til fristende mat og stadig økende stress i hverdagen, kan det være vanskelig å holde seg til en sunn livsstil. Men ved å introdusere mindfulness i vår hverdag, kan vi hjelpe oss selv å opprettholde en sunn vekt.

👉🏻Prøv gratis medlemskap!

Hva er mindfulness?

Mindfulness er en praksis som innebærer å være fullt til stede i øyeblikket, uten å dømme eller bli distrahert av tanker eller følelser. Mindfulness er ikke bare en meditasjonsøvelse, men en måte å leve på, og kan hjelpe oss å forholde oss til livet og utfordringer på en mer positiv måte.

Er det noen sammenheng mellom stress og økning i kroppsvekt?

Ja, det er en sammenheng mellom stress og økning i kroppsvekt.

Når vi opplever stress, produserer kroppen hormonet kortisol. Kortisol kan øke appetitten vår, spesielt for mat som er høy i fett og sukker. Det kan også føre til at kroppen lagrer fett i magen. Over tid kan dette bidra til vektøkning.

I tillegg kan stress påvirke søvnmønstrene våre, og dårlig søvn kan også føre til vektøkning. Stress kan også påvirke vår motivasjon til å ikke trene og være fysisk aktiv, og dette kan også bidra til vektøkning.

Det er imidlertid viktig å huske at ikke alle som opplever stress vil oppleve vektøkning. Det er mange faktorer som kan påvirke vekten vår, inkludert kosthold, aktivitetsnivå, genetikk og medisinske tilstander.

Kan stressreduksjon føre til vektreduksjon?

Ja, stressreduksjon kan potensielt føre til vektreduksjon. Når vi reduserer stresset i kroppen, reduseres produksjonen av kortisol, som igjen kan redusere vår trang til å spise mat med mye i fett og sukker. I tillegg kan stressreduksjon føre til bedre søvnkvalitet, som også kan bidra til vekttap.

Stressreduksjon kan også øke vår motivasjon til å være fysisk aktiv, noe som også kan bidra til vekttap. Å praktisere stressreduksjonsteknikker som yoga, meditasjon, breathwork/dyp pusting, eller å delta i aktiviteter som gir glede, som å gå en tur eller å svømme kan bidra til å redusere stresset og kan potensielt føre til vekttap.

Det er viktig å huske at vekttap også avhenger av faktorer som kosthold og fysisk aktivitetsnivå. Å redusere stresset alene vil ikke nødvendigvis føre til vekttap, men det kan være en viktig faktor for å hjelpe oss å opprettholde en sunn livsstil som igjen kan føre til vekttap.

Mindfulness og vektreduksjon

En av fordelene med mindfulness er at det kan hjelpe oss å bli mer oppmerksomme på våre vaner og reaksjoner i forhold til mat. Dette kan hjelpe oss å identifisere hvorfor vi spiser på bestemte måter, og om det er relatert til stress, trøst, kjedsomhet eller sult.

En studie publisert i Journal of Obesity fant at mindfulness-basert intervensjon kunne føre til vektreduksjon og en reduksjon i midjemålet hos deltakerne. En annen studie, publisert i Appetite, fant at de som praktiserte mindfulness hadde en reduksjon i inntak av usunn mat og en økning i inntak av sunn mat.

Hvordan kan mindfulness hjelpe oss med å redusere vekten?

Mindfulness kan hjelpe oss med å redusere vekten ved å:

 1. Øke bevisstheten rundt våre vaner og reaksjoner på mat
 2. Når vi blir mer oppmerksomme på hvorfor vi spiser på bestemte måter, kan vi lettere identifisere hvilke vaner som ikke er sunne, og dermed endre dem.
 3. Redusere stress
 4. Stress kan føre til økt produksjon av kortisol, som igjen kan føre til økt inntak av usunn mat og lagring av fett i kroppen. Ved å redusere stresset kan vi redusere kortisolproduksjonen og dermed også redusere vår trang til usunn mat.
 5. Øke tilfredsheten med sunn mat
 6. Ved å være mer oppmerksom på smak, tekstur og lukt av sunn mat kan vi øke vår tilfredshet med det, og dermed føle oss mer fornøyde etter et sunt måltid. Dette kan igjen føre til at vi spiser mindre.

Hvordan kan vi implementere mindfulness i våre liv?

Det finnes mange måter å introdusere mindfulness i hverdagen:

 1. Meditasjon – Å meditere regelmessig kan hjelpe oss å bli mer oppmerksomme på våre tanker og følelser, og dermed øke vår oppmerksomhet på vårt forhold til mat.
 1. Breathwork/pusteøvelser – Pusteøvelser kan hjelpe oss å redusere stresset og øke vår tilstedeværelse i øyeblikket. Prøv å fokusere på pusten din i noen minutter hver dag for å roe ned nervesystemet og øke tilstedeværelsen.
 2. Spise bevisst/mindful eating – Når vi spiser, kan vi prøve å være mer oppmerksomme på smak, tekstur og lukt av maten vår. Dette kan hjelpe oss å bli mer fornøyd med maten vi spiser og redusere vår trang til usunn mat.
 3. Praktisere takknemlighet – Å praktisere takknemlighet kan hjelpe oss å fokusere på positive ting i livet vårt, og dermed redusere stresset og øke vår tilstedeværelse. Dette kan igjen føre til at vi spiser sunnere og opprettholder en sunn livsstil.

👉🏻Prøv gratis medlemskap!

Oppsummering

Ved å introdusere mindfulness i vår hverdag kan vi hjelpe oss selv å opprettholde en sunn vekt og en sunn livsstil. Mindfulness kan hjelpe oss å bli mer oppmerksomme på våre vaner og reaksjoner i forhold til mat, redusere stresset og øke vår tilstedeværelse i øyeblikket. Prøv å implementere mindfulness i din hverdag, og se om det kan hjelpe deg med å opprettholde en sunn livsstil.

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

Kilder:

 1. Daubenmier, J., Kristeller, J., Hecht, F. M., Maninger, N., Kuwata, M., Jhaveri, K., … Epel, E. (2011). Mindfulness intervention for stress eating to reduce cortisol and abdominal fat among overweight and obese women: An exploratory randomized controlled study. Journal of Obesity, 2011, 1-13.
 2. Loucks, E. B., Schuman-Olivier, Z., Britton, W. B., Fresco, D. M., & Desbordes, G. (2015). Mindfulness and cardiovascular disease risk: State of the evidence, plausible mechanisms, and theoretical framework. Current Cardiology Reports, 17(12), 1-11.
 3. Mantzios, M., & Giannou, K. (2014). Group vs. single mindfulness meditation: Exploring avoidance, impulsivity, and weight management in two separate mindfulness meditation settings. Applied Psychology: Health and Well-Being, 6(2), 173-191.
 4. Palmeira, A. L., Cunha, M., Pinto-Gouveia, J., & Carvalho, S. (2017). The impact of mindfulness on emotional eating behaviors: A systematic review and meta-analysis. Journal of Health Psychology, 22(7), 807-823.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.