Mindfulness som mental styrketrening – Navy SEALs

©https://navyseals.com

Illustrasjonsbildet er skjermdump fra © https://navyseals.com

I dette blogginnlegget ser jeg på mindfulness som mental styrketrening i en kontekst som ikke er så vanlig. Hvordan bruker Navy SEALs, som er en del av det amerikanske forsvaret, mindfulness for å bli mentalt sterkere. Mindfulness sees jo ofte på som en måte å redusere stress og gi oss harmoni og balanse i livet. Mindfulness kan, og brukes av alle som deg og meg, og i barnehager, skoler, på arbeidsplassen, i kloster men også av elitesoldater.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Kort om Navy SEALs

U.S. Navy SEALs er en spesialstyrke underlagt den amerikanske marinen. Bokstavene i SEAL står for SEa, Air, Land. Styrken har blant annet kontraterror og oppklaring som hovedoppgaver.

Navy SEALs er kjent for sin enestående mentale og fysiske styrke har implementert mindfulness-teknikker i sin treningen i årevis. Det gjør dem i stand til å reagere effektivt under ekstremt stress og opprettholde kognitiv og emosjonell kontroll. Ved å se metodene deres kan vi også fremme vår mental motstandskraft og bedre håndtere våre daglige utfordringer.

Forstå Mindfulness

Før vi utforsker SEALs bruk av mindfulness, la oss først definere mindfulness. I hovedsak er mindfulness en form for meditasjon hvor du fokuserer din fulle oppmerksomhet på det nåværende øyeblikket. Det innebærer å anerkjenne og akseptere dine følelser, tanker og fornemmelser uten å dømme. Det handler om å være «i nuet», og vi fremmer en større følelse av selvbevissthet, empati og ro.

Mindfulness i Navy SEALs-trening

For Navy SEALs er det å operere under høye stresssituasjoner en del av jobben. Å opprettholde mental klarhet og fokus i disse utfordrende situasjonene er avgjørende for å håndtere situasjonen og i ytterste konsekvens overleve, både som enkeltperson men også som gruppe. Det er her mindfulness kommer inn. Ved å regelmessig praktisere mindfulness, kan SEALs bedre håndtere stress, forbedre beslutningstaking og forbedre deres generelle ytelse.

Hvordan Navy SEALs bruker mindfulness

Firkantpust – Denne teknikken, også kjent som «fire kvadratisk pust», innebærer å puste inn, holde pusten, puste ut og holde pusten igjen, hver for en telling på fire. Denne praksisen kan hjelpe til med å håndtere panikk og angst, redusere hjertefrekvensen, fremme ro og gir økt fokus og tilstedeværelse. Som medlem har du tilgang til å lære deg denne kraftfulle pusteteknikken.

Målvisualisering – Navy SEALs visualiserer ofte oppdragsmålene sine for å forberede seg mentalt. Ved å tydelig se for seg oppgavene, være forberedt på potensielle hindringer og vellykket gjennomføring, skaper de et mentalt veikart som støtter deres evne til å ta beslutninger i de ulike situasjonene de kommer overfor. 

Oppmerksom lytting – Kommunikasjon er avgjørende i enhver operasjon. Navy SEALs er opplært til å lytte oppmerksomt, fullt engasjert og tilstede i øyeblikket, for å sikre at ikke går glipp av viktig informasjon og gjør effektiv kommunikasjon mulig.

Implementering av SEAL Mindfulness-teknikker i hverdagen

Selv om vi ikke forbereder oss på skjulte oppdrag med våpen i hånd kan prinsippene for Navy SEALs sin mindfulness-trening brukes i hverdagen vår. Her er noen måter å gjøre det på:

Bruk firkantpust
Enten du føler deg overveldet av en tidsfrist på jobben, når du skal ha eksamen, håndterer stress hjemme, øv deg på firkantpust. Denne teknikken vil bidra til å regulere den parasympatiske delen av det autonome nervesystemet ditt og bringe oppmerksomheten til det nåværende øyeblikket. Vi fremmer ro og klarhet som gir oss bedre grunnlag for beslutninger.

Bruk målvisualisering
Har du en utfordrende oppgave foran deg? Visualiser det. Se for deg trinnene du må ta, forutse mulige utfordringer og løsninger, og se for deg suksessen din. Denne handlingen forbereder deg ikke bare mentalt, men kan øke din selvtillit og sannsynligheten for et positivt utfall.

Tren på oppmerksom lytting
Du kan forbedre dine relasjoner og kommunikasjonsevner ved å øve på oppmerksom lytting. Enten på jobb eller hjemme, vær fullt tilstede i samtalene dine. Forstå og anerkjenne andres følelser og tanker uten å dømme. Denne oppmerksomheten vil fremme empati, forståelse og mer tilstedeværende interaksjoner.

Mindfulness som mental styrketrening for mental motstandskraft

Akkurat som vi trenger fysisk styrke trenger vi også mental trening for å bygge økt motstandskraft. Ved å inkludere mindfulness i din daglige rutine kan det bidra til å fremme din mentale styrke. Begynn med korte mindfulnessøvelser og øk varigheten gradvis etter hvert som du blir klar for det og dine ferdigheter forbedres. Regelmessighet er nøkkelen i denne praksisen. Husk at mindfulness er en reise, ikke et mål.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Mindful Navy SEALs-mentalitet

Til tross for den store kontrasten mellom oss vanlige som mediterer og gjør pusteøvelser, og en robust Navy SEALs soldat, har deres mentale tilstander mer til felles med deg og meg enn du kanskje tror. Vi er alle avhengige av indre styrke, klarhet, fokus og evnen til å navigere i utfordringer på en rolig måte slik at vi responderer og ikke bare reagerer i situasjoner som oppstår. Gjennom oppmerksomhetstrening kan vi utvikle disse egenskapene, og forbedre ikke bare våre problemløsnings- og stressmestringsevner, men vår generelle livskvalitet.

Utnytt kraften som ligger i det å være oppmerksom på det som skjer rundt deg og hvordan du selv reagerer på det. Dersom du trener eller praktiserer mindfulness som Navy SEALs, så dyrker du frem et mentalt sterkere sinn. Omfavn reisen mot mental motstandskraft og oppdag potensialet i sinnet ditt. Vær sterk, vær oppmerksomt tilstedet i livet ditt.

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.