Nesepust eller munnpust

online Mindfulness studio

Nesepust eller munnpust – hva er riktig pustemåte?

Pusten er avgjørende for livet vårt. Hvordan vi puster kan ha en betydelig innvirkning på vår generelle helse og velvære. Mange innser kanskje ikke at det er en betydelig forskjell mellom nese- og munnpusting. I dette blogginnlegget utforsker jeg de helsemessige fordelene og potensielle ulempene ved hver metode.

👉🏻Prøv gratis medlemskap!

Nesepust

Nesepust er den naturlige og foretrukne pustemetoden for oss mennesker. Det innebærer å puste inn og ut gjennom nesen. Denne metoden har mange helsemessige fordeler, inkludert:

  1. Filtrerer luft – Nesen er utstyrt med bittesmå hår og slimhinner som hjelper til med å filtrere ut skadelige partikler og bakterier i luften vi puster inn. Dette kan bidra til å forhindre luftveisinfeksjoner og allergier.
  2. Varmer og fukter luft – Neseborene har et nett av blodårer som hjelper til med å varme og fukte luften vi puster inn, noe som gjør det lettere for lungene våre å absorbere oksygen.
  3. Øker oksygenopptaket – Nesepust gir dypere og mer effektiv pust, noe som kan øke mengden oksygen som kommer inn i kroppen.
  4. Stimulerer det parasympatiske nervesystemet – Nesepust har vist seg å stimulere det parasympatiske nervesystemet, noe som fremmer avslapning og reduserer stress.
  5. Forbedrer søvn – Nesepust under søvn har vist seg å forbedre søvnkvaliteten og redusere snorking.

Munnpust

Munnpusting er handlingen når vi puster inn og ut gjennom munnen. Mens munnpusting kan føles nødvendig under trening eller anstrengende aktivitet, kan kronisk munnpusting ha negative helseeffekter. Her er noen potensielle ulemper med munnpusting:

  1. Tørr munn og svelg – Munnpust kan føre til at munn og svelg blir tørr, noe som fører til dårlig ånde og økt risiko for munnhelseproblemer.
  2. Redusert oksygenopptak – Munnpust kan føre til grunn og ineffektiv pust, noe som reduserer mengden oksygen som kommer inn i kroppen.
  3. Økt risiko for infeksjoner – Munnpust omgår det naturlige filtreringssystemet i nesen, og øker risikoen for luftveisinfeksjoner.
  4. Forstyrrer søvnen – Munnpust under søvn kan forstyrre søvnkvaliteten og føre til snorking og søvnapné.
  5. Negativ innvirkning på ansiktsutviklingen – Noen forskere mener at munnpust hos barn kan føre til endringer i ansiktsutviklingen, for eksempel en smal kjeve, overfylte tenner og et «avlangt» ansikt.

Nesepust er den naturlige og foretrukne pustemetoden for oss mennesker. Og nesepustingen gir oss mange helsemessige fordeler. Munnpust har flere negative effekter på vår munnhelse, luftveishelse og søvnkvalitet. Hvis du opplever at du er en kronisk munnpuster kan det være fordelaktig å jobbe med overgang til nesepust gjennom bevisste pusteøvelser.

👉🏻Prøv gratis medlemskap!

Her på Lumi oppfordrer vi våre kunder til å utforske fordelene med nesepusting og innlemme bevisste og mindfulle pusteøvelser i deres daglige rutiner. Forskning viser at bevisst pust kan være et kraftig verktøy for å redusere stress, fremme avslapning og forbedre generell mental helse og velvære.

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.