Nesepust og munntaping

Kurs i nesepust og munntaping

Nesepust og munntaping – en introduksjon

Nesepust og munntaping kan gi deg store helsefordeler. Hvor mye har du tenkt over måten du puster på? De fleste av oss tar mange, korte og grunne åndedrag, ofte høyt oppe i brystet. Vi bryr oss sjelden hvordan vi puster, eller er klar over fordelene med mer effektiv pust. Nesepust, i motsetning til munnpusting, gir en rekke helsefordeler som  forbedret fysisk ytelse og bedre munnhelse.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Munntaping er en komplementær praksis designet for å oppmuntre til nesepusting, spesielt når vi sover, men også når vi trener. Erling Braut Haaland benytter munntaping når han trener. Selv om det kan virke som en ny trend, er det mange år med vitenskapelig forskning og fysiologisk forståelse som ligger bak.

I dette blogginnlegget går jeg litt dypere inn på nesepust og munntaping. På slutten av teksten vil du forstå hvorfor nesepust og munntaping er mer enn bare den siste velværemoten, men snarere en evidensbasert tilnærming for å forbedre ulike fasetter av livet ditt.

Hvorfor nesepust?

Filtrering av det vi puster inn

En av de mest umiddelbare fordelene med nesepust er filtreringssystemet det gir. Nesen inneholder bittesmå hår som kalles flimmerhår som filtrerer ut partikler, bakterier og andre luftbårne patogener. Ifølge studier publisert i tidsskrifter som American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology, har nesepusting vist seg å være overlegen i partikkelfiltrering sammenlignet med munnpust.

Fukting og temperaturkontroll

Neseborene fukter og varmer luften, noe som er gunstig for optimal lunge- og bronkialfunksjon. Dette er spesielt fordelaktig i kaldt vær eller tørt klima hvor luftveisproblemer kan blusse opp.

Optimalisert oksygenabsorpsjon

Nesepusting hjelper også i produksjonen av nitrogenoksid (NO), et molekyl som spiller en viktig rolle i ulike fysiologiske prosesser. Nitrogenoksid hjelper til med å utvide blodårene, øke blodstrømmen og oksygenering til vev. Studier i Journal of Applied Physiology har vist at nitrogenoksidnivået er høyere under nesepusting, noe som bidrar til bedre oksygenopptak.

Bedre diafragmatisk pust

Nesepust gjør det “lettere” å puste med diafragma, eller med magen som vi ofte sier, og er en mellomgulvsmuskelen som ligger under lungene. Dette er mer effektivt og effektivt sammenlignet med grunt brystpust. Rolige diafragmatiske pust påvirker det parasympatiske nervesystemet og aktiver hvile og fordøyelsesfunksjonen vår. Det “motsatte” er det sympatiske nervesystemet som aktiverer “fight, flight or freeze”, det som står for stresset i kroppen vår. De fleste av oss er for mye i det sympatiske nervesystemet med daglig stress. Påvirkning av det parasympatiske nervesystemet gjør at de fleste av oss får en bedre balanse.

Forbedret tannhelse

Munnpust har vært assosiert med dårlig munnhelse, inkludert tannkjøttsykdom og tannråte. Nesepust holder munnen lukket, noe som bidrar til å opprettholde en mer nøytral oral pH og forhindrer munntørrhet som kan bidra til munnhelse problemer.

Praksisen med å teipe munnen

Munntapeing innebærer at vi plasserer en spesialtape over leppene for å holde munnen lukket, ofte under søvn, og dermed stimulerer oss til nesepusting. Dette er spesielt nyttig for personer som pleier å puste gjennom munnen under søvn, noe som fører til dårlig søvnkvalitet, munntørrhet og andre helseproblemer.

Forskning viser at…

Ideen om å teipe munnen kan høres rart ut, men det støttes av forskning. Studier publisert i tidsskrifter som CHEST har funnet en betydelig forbedring i søvnkvaliteten og en reduksjon i søvnapnésymptomer når munnteiping påføres. Før du prøver ut munntaping, spesielt om du skal sove med munntape, kontakt fastlegen eller annet relevant offentlig godkjent helsevesen. Prøv først å tape munnen mens du er hjemme og leser, ser på TV, har hjemmekontor eller annen rolig aktivitet hvor du lett kan ta av tapen dersom du føler et ubehag. Neste skritt kan være at du bruker munntape når du er ute å går en tur eller trener. Du må mest sannsynlig trene deg opp til å ha på munntape og puste med nesen. Men vær oppmerksom og lytt til fastlegens anbefalinger.

Hvordan komme i gang

  1. Velg riktig tape
    Spesialisert munntape designet for dette formålet er tilgjengelig. Den er hypoallergen og designet for å løsne lett. Alternativt så kan du prøve vanlig hvit papirtape til bandasjer. Spør på apoteket. Den jeg bruker på bildet er 3M Micropore 2,5cm bred. Du kan tape på andre måter enn bildet.
  2. Forberedelse
    Sørg for at leppene og området rundt munnen er rene og tørre.
  3. Påføring
    Plasser tapen over leppene dine på en måte som holder leppene lukket, men ikke er ubehagelig. Det skal være enkelt å fjerne ved behov.
  4. Prøveperiode
    Dersom du skal bruke munntape når du sover så test ut med en kort periode, som en ettermiddagslur, før du går videre til teiping over natten.
  5. Overvåking
    De første nettene kan det være lurt å stille inn alarmer for å våkne og sjekke at alt er komfortabelt.

Forholdsregler og kontraindikasjoner

Munnteiping er generelt trygt, men bør ikke brukes i tilfeller av:

  • Alvorlig nesetetthet
  • Luftveissykdommer
  • Høyt blodtrykk
  • Diabetes
  • Panikklidelser eller angst
  • Barn, med mindre de er under faglig tilsyn

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Oppsummering nesepust og munntaping

Nesepust og munnteiping er praksis forankret i vitenskapelig forskning og fysiologiske grunnleggende. De tilbyr en rekke fordeler som spenner fra bedre luftveishelse til forbedret søvnkvalitet. Det er imidlertid avgjørende å nærme seg dem med forsiktighet og bevissthet om din egen helsetilstand.

Husk at å endre langvarige vaner tar tid og konsistens. Vær tålmodig med deg selv mens du utforsker disse teknikkene.

NB! Konsulter alltid offentlig godkjent helsepersonell for personlig råd før du setter i gang med munntaping.

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.