Nesepust – viktigheten av å puste gjennom nesen

online Mindfulness studio

Puste er noe vi alle gjør ubevisst, men måten vi puster på kan ha en betydelig innvirkning på vårt fysiske og mentale velvære. De siste årene har forskere begynt å fokusere på viktigheten av nesepust, og bevisene viser at å puste gjennom nesen kan gi en lang rekke fordeler for både sinn og kropp.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

I dette blogginnlegget skal vi utforske vitenskapen bak nesepusting og diskutere fordelene med å puste gjennom nesen.

 • Hva er nesepust?
 • Vitenskapen bak nesepusting
 • Fordelene med nesepusting
  • Bedre oksygenering
  • Redusert stress og angst
  • Forbedret søvn
  • Bedre fordøyelse
  • Forbedret munnhelse

Hva er Nesepust?

Nesepust, som navnet antyder, er det å puste gjennom nesen i stedet for munnen. Mens de fleste av oss puster naturlig gjennom nesen, kan vi også puste gjennom munnen når vi anstrenger oss eller når nesegangene er blokkert.

Å puste gjennom nesen er imidlertid den ideelle måten å puste på, da det lar oss ta inn oksygen mer effektivt og filtrere ut urenheter og bakterier fra luften vi puster inn.

Vitenskapen bak nesepusting

Når vi puster gjennom nesen filtreres luften, fuktes og varmes opp før den kommer inn i lungene våre. Nesen er «foret» med bittesmå hår kalt flimmerhår som hjelper til med å fange og filtrere ut urenheter som støv, pollen og bakterier.

Å puste gjennom nesen lar oss også ta inn nitrogenoksid, en gass som produseres i nesehulen. Nitrogenoksid bidrar til å øke blodstrømmen og oksygenering i hele kroppen og det har også antibakterielle og antivirale egenskaper.

Dersom du puster gjennom munnen så går ikke luften gjennom disse filtreringsmekanismene og du får ikke de helsemessige fordelene det er med nesepust. Munnpust kan føre til en rekke helseutfordringer, inkludert luftveisinfeksjoner, snorking og søvnapné.

Fordeler med nesepusting

1. Bedre oksygenering

Å puste gjennom nesen gjør at vi kan ta inn oksygen mer effektivt, ettersom luften varmes opp, fuktes og filtreres før den kommer inn i lungene. Dette kan føre til bedre oksygenering i hele kroppen, noe som kan forbedre vår fysiske ytelse og energinivå.

2. Redusert stress og angst

Å puste gjennom nesen kan også bidra til å redusere stress og angst. Når vi puster gjennom nesen aktiverer vi det parasympatiske nervesystemet som er ansvarlig for avslapning og hvile. Dette kan bidra til å senke hjertefrekvensen og blodtrykket, samt redusere følelsen av stress og angst.

3. Forbedret søvn

Nesepust kan også forbedre søvnkvaliteten vår. Når vi puster gjennom nesen, er det mer sannsynlig at vi går inn i en tilstand av dyp, avslappende søvn. Dersom vi puster gjennom munnen så kan det føre til snorking og søvnapné. Dette kan igjen føre til at vi forstyrrer søvnen vår og føre til tretthet på dagtid.

4. Bedre fordøyelse

Nesepust kan også forbedre fordøyelsen vår. Når vi puster gjennom nesen aktiverer vi det parasympatiske nervesystemet som er ansvarlig for fordøyelsen. Nesepusting kan bidra til å forbedre vår fordøyelsesfunksjon og redusere symptomer på fordøyelsesbesvær og oppblåsthet i magen.

5. Forbedret munnhelse

Til slutt kan nesepust også forbedre munnhelsen vår. Når vi puster gjennom munnen tørker vi ut munnvevet, noe som kan føre til en rekke munnhelseproblemer som for eksempel tannkjøttsykdom og tannråte. Å puste gjennom nesen bidrar til å holde munnvevet vårt fuktig og sunt.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Oppsummering

Nesepust er en enkel, men kraftig måte å forbedre vårt fysiske og mentale velvære. Ved å puste gjennom nesen kan vi forbedre oksygeneringen, redusere stress og angst, forbedre søvnkvaliteten og forbedre fordøyelsen og munnhelsen. Så neste gang du puster dypt, husk å puste gjennom nesen, og nyt fordelene som nesepust kan gi.

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.