Reduser angst med nesepust

Reduser angst med nesepust

Nesepust for økt mental velvære

Reduser angst med nesepust, kan det være så enkelt? Hverdagen er full av utfordringer som tester vår følelsesmessige motstandskraft. Med teknologiske fremskritt blir vår oppmerksomhet ofte spredt mellom en rekke stimuli. Dette fører til at mange av oss opplever økte nivåer av stress og angst. Ved å kombinere mindfulness (oppmerksomt nærvær) og nesepusting kan dette gi store fordeler for deg som ønsker å redusere angstfølelsen og vil ha mer sinnsro. I denne teksten dykker vi lett inn i samspillet mellom mindfulness, nesepust og angst, og hvordan bruk av mindfulness og nesepust kan fremme mental velvære.

👉🏻Prøv gratis medlemskap!

1. Forstå mindfulness

Mindfulness kan kort beskrives som praksisen med å gi bevisst oppmerksomhet til det nåværende øyeblikket uten å dømme. Den er forankret i buddhistisk meditasjonspraksis, og har blitt tatt inn i vestens terapeutiske landskapet på grunn av sine utallige fordeler.

Fordeler med mindfulness:

 • Reduserer stress og angst
  Regelmessig mindfulness-praksis lar oss løsrive oss fra våre automatiske følelsesmessige reaksjoner, og fremmer en følelse av ro.
 • Forbedret fokus
  Når man evner å fokusere mer på nåtiden, blir distraksjoner mindre overveldende.
 • Forbedret emosjonell regulering
  Gjenkjenne og anerkjenne følelser uten å bli overveldet av dem.

2. Nesepust: mer enn bare et pust

Fra naturens side skal vi puste naturlig gjennom nesen. Munnpust er i de fleste tilfeller tillært og forårsakes ofte av stress. I motsetning til munnpust, som kan øke inntaket av større, ufiltrerte partikler, fungerer nesepusten som et naturlig filter, som varmer, fukter og tilrettelegger luften før den når lungene. Denne prosessen påvirker direkte vår mentale tilstand.

Fordeler med nesepust:

 • Aktiverer det parasympatiske nervesystemet
  Dette nervesystemet fremmer en «hvile og fordøye»-respons, i kontrast til «fight or flight»-responsen initiert av det sympatiske nervesystemet.
 • Nesepust virker balanserende på det autonome nervesystemet
 • Økt nitrogenoksidproduksjon
  Å puste gjennom nesen frigjør nitrogenoksid, et molekyl som forbedrer oksygentransport gjennom hele kroppen og spiller en viktig rolle i utvidelse av blodårer (vasodilatasjon) og celle-funksjoner.
 • Økt karbondioksid-toleranse gir mer effektiv distribusjon av oksygen til kroppens funksjoner

3. Forbindelsen mellom mindfulness, nesepust og angst

Angst oppstår når vi er preget av ufrivillig overdreven bekymring og vi får fysiske manifestasjoner som gir økt puste- og hjertefrekvens. Det er ofte et resultat av at sinnet vårt blir fanget i en loop med negative tanker. Ved å forankre fokuset vårt på nesepusten kan vi roe ned og skape en en bro mellom sinn og kropp, noe som kan lette en tilstand av oppmerksomhet.

Hvordan det fungerer

 • Omdirigere oppmerksomhet
  Nesepust fungerer som et fokuspunkt, og omdirigerer vår oppmerksomhet fra plagsomme tanker til det nåværende øyeblikket.
 • Fysiologisk jording
  De beroligende fysiologiske effektene av nesepusting utfyller den mentale jordingen som mindfulness fremmer. Sammen fungerer de som en buffer mot akutte stressfaktorer.
 • Oppretter en tilbakemeldingssløyfe
  Når vi blir mer oppmerksomme på pustemønstrene våre, kan vi med vilje gå over til nesepusting i tider med angst, og skape en tilbakemeldingssløyfe som reduserer angsten ytterligere.

4. Praktiske tips for integrering

 • Daglig mindfulness meditasjon
  Begynn med noen få minutter daglig, med fokus utelukkende på nesepusten. Forleng denne tiden gradvis etter hvert som du blir mer komfortabel.
 • Mindfulle pauser
  Ta korte pauser i løpet av dagen for å øve nesepusting og sentrere deg selv i det nåværende øyeblikket.
 • Guidet meditasjon
  For de som ikke er kjent med mindfulness, kan guidet meditasjon tilby strukturert støtte. Mange apper og nettsteder tilbyr økter spesielt rettet mot oppmerksomhet og pustebevissthet.

👉🏻Prøv gratis medlemskap!

Oppsummering redusert angst med nesepust

Mens utfordringene i det moderne livet kan virke nådeløse, tilbyr verktøy som mindfulness og nesepust en følelse av indre og fysisk ro. Ved å integrere mindfulness og nesepust i våre daglige rutiner, kan vi ikke bare navigere i angsten, men også forbedre vårt generelle mentale velvære. Husk at reisen til et rolig sinn ofte begynner med et enkelt pust.

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.