Når vi sover, går kropp og sinn gjennom flere komplekse prosesser som er avgjørende for vår generelle helse og velvære. Søvn er ikke en passiv tilstand, men snarere en dynamisk periode hvor mye viktig vedlikehold for vår fysisk og psykisk helse skjer. I dette blogginnlegget ser jeg kort på hva som skjer i både kropp og sinn når vi sover.
Start din mindfulnessreise!
Søvn – hva skjer i kroppen når du sover
Fysiske endringer i kroppen når vi sover
Muskelreparasjon og vekst – kroppen frigjør veksthormoner under søvn, som hjelper med reparasjon av muskler og vekst. Dette er grunnen til at hvile er så viktig for idrettsutøvere og når du skal komme deg etter skader.
Energisparing – kroppens metabolisme (forbrenning av næringsstoffer) bremses ned, og energiforbruket reduseres. Dette gir kroppen for å spare energi til neste dag.
Restaurering av celler – celler gjennomgår reparasjon og fjerner avfall som har samlet seg i løpet av dagen. Denne cellulære husholdningen er avgjørende for å forebygge sykdom og opprettholde helse.
Immunsystem – søvn bidrar til å styrke immunforsvaret. Cytokiner, som er viktige for å bekjempe betennelser og infeksjoner, produseres og frigjøres under søvn.
Nervesystemet – det autonome nervesystemet (som kontrollerer ufrivillige handlinger som hjertefrekvens og fordøyelse) endrer aktivitet. Under ikke-REM-søvn er det en reduksjon i sympatisk aktivitet (ofte referert til som “fight or flight”) og en økning i parasympatisk aktivitet (ofte referert til som “rest and digest”).
Hormonbalanse – hormoner som kortisol, insulin og kjønnshormoner reguleres under søvn, noe som påvirker humør, energinivå og generell helse.
Endringer i hjernen når vi sover
Hjernebølgeaktivitet – under søvn er det en progresjon gjennom forskjellige stadier, hver preget av spesifikke mønstre av hjernebølger. Disse stadiene inkluderer ikke-REM-søvn, som har tre faser (N1, N2 og N3), og REM-søvn (raske øyebevegelser). Ikke-REM-søvn har langsommere hjernebølgeaktivitet etter hvert som søvnen blir dypere, mens REM-søvn har hjernebølger som ligner på de vi har når vi er våkne.
Konsolidering av minne/hukommelse – søvn spiller en avgjørende rolle i minnedannelse og konsolidering. Under søvn bearbeider og konsoliderer hjernen nye minner fra dagen. Dette er spesielt tydelig under REM-fasen, hvor hjernen integrerer disse minnene i langtidslagring.
Kognitivt vedlikehold – søvn er avgjørende for kognitive funksjoner som problemløsning, læring og beslutningstaking. Under søvn ser det ut til at hjernen “renser” seg selv for giftstoffer og biprodukter av nevral aktivitet som samles opp under våkenhet.
Emosjonell regulering – søvn hjelper til med å regulere følelser. Spesielt REM-søvn er assosiert med bearbeiding av emosjonelle opplevelser, som kan påvirke humør og emosjonell stabilitet.
Hjerneplastisitet – søvn er avgjørende for hjernens plastisitet – hjernens evne til å endre og tilpasse seg som et resultat av erfaring. Det påvirker styrken og dannelsen av synapser (forbindelsene mellom nevroner), som er grunnleggende for læring og tilegnelse av nye ferdigheter.
Tømmer hjernen for avfall – det glymfatiske systemet, som fjerner avfall fra sentralnervesystemet, er mer aktivt under søvn. Det hjelper til med å fjerne beta-amyloid, et protein assosiert med Alzheimers sykdom, noe som antyder søvnens rolle i å forebygge nevrodegenerative sykdommer.
Drømmer – under REM-søvn oppstår drømmer, som noen teorier antyder at spiller en rolle i emosjonell prosessering, hukommelse og problemløsning.
Start din mindfulnessreise!
Oppsummering søvn – hva skjer i kroppen når du sover
Kroppen og sinnets reise gjennom søvnsyklusen er avgjørende for restitusjon, psykologisk velvære og opprettholdelse av den fysiologiske balansen som kreves for å fungere effektivt når vi er våkne. Dette er grunnen til at kronisk søvnmangel kan føre til alvorlige helseproblemer, inkludert kognitive svekkelser, humørsykdommer og økt mottakelighet for ulike kroniske sykdommer.
Mindfulness-øvelser som meditasjon og breathwork/pusteteknikker som blant annet reduserer stress kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten og gi oss en god natts søvn, noe som fører til bedre mentale og fysiske helseresultater. Du kjenner det fysisk og mentalt når du har sovet dårlig og når du har sovet godt.
Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness