Stressmestring for gründere

stressmestring for gründere - rotete arbeidsbord

Få bedre mental helse som stressa gründer

Livet som gründer er hektisk, og tiden vår er kanskje den mest dyrebare ressursen vi har. Det som kjennetegner mange gründere er at man ofte blir fanget i en syklus av konstant arbeid, usikkerhet og ansvar. Jeg er selv gründer gjennom snart 30 år, og har vært utbrent ikke bare en gang, men to ganger. Men jeg har lært å håndtere hvordan jeg kan følge gründerdrømmen og samtidig ta vare på min mentale helse. I denne artikkelen, stressmestring for gründere, får du noen praktiske tips om hvordan du som gründer kan håndtere stresset bedre i hverdagen.

Stress kan bli din konstant følgesvenn, eller fiende om du vil. Dersom stress ikke håndteres, kan det føre til utbrenthet, nedsatt produktivitet og til og med alvorlige helseproblemer. Heldigvis er mindfulness en kraftfull metode for å redusere stress for å forbedre mental helse – og etter min menig er den spesielt bra for gründere som står overfor unike utfordringer.

👉🏻Les mer om vårt tilbud om mindfulness på jobben!

Hva er stress, og hvorfor påvirker det oss gründere så sterkt?

Stress er en naturlig mental og fysisk respons på krav og utfordringer, og stress kan til og med være positivt i små doser. Stress kan til og med motivere oss til å prestere bedre. Men når stressnivåene overstiger hva kroppen og sinnet kan håndtere,  begynner det å påvirke vår helse negativt.

Gründere er spesielt utsatt for kronisk stress fordi:

  • Arbeidsmengde: Lange dager, korte netter og en konstant følelse av at det alltid er noe som må gjøres.
  • Usikkerhet: Økonomisk ustabilitet og risiko er nesten uunngåelige.
  • Ansvar: Mange gründere føler at hele bedriften hviler på deres skuldre.
  • Frykt for fiasko: Det å mislykkes kan føles som en personlig trussel.

Disse faktorene kan over tid føre til angst, utbrenthet, og i verste fall, depressive tilstander. Derfor er det avgjørende for gründere å finne måter å håndtere stress på, ikke bare for deres eget velvære, men også for å sikre en bærekraftig virksomhet.

Mindfulness er en nøkkel til stressreduksjon

Mindfulness handler om å være til stede i øyeblikket, med en aksepterende og ikke-dømmende holdning. Når vi praktiserer mindfulness, trener vi hjernen til å slippe distraksjoner, roe ned negative tanker og være fullt engasjert i det vi gjør. Dette kan ha dype og positive effekter for både kropp og sinn.

Hvordan mindfulness virker mot stress

  1. Reduksjon av overaktivering i hjernen: Mindfulness har vist seg å redusere aktiviteten i amygdala, hjernens «alarmsentral» som styrer stressresponsen.
  2. Økt selvbevissthet: Å være oppmerksom på egne følelser og reaksjoner gjør det lettere å håndtere dem konstruktivt.
  3. Forbedret fokus og konsentrasjon: Gjennom trening i tilstedeværelse, også kalt oppmerksomt nærvær, kan man lettere prioritere oppgaver og redusere følelsen av overveldelse.
  4. Fysiologisk avslapning: Mindfulness bidrar til å senke hjertefrekvens og blodtrykk, noe som gir en umiddelbar følelse av ro.

Praktiske mindfulness-teknikker for gründere

Her er noen konkrete teknikker gründere kan integrere i hverdagen for å redusere stress:

1. Vær bevisst pusten

Når stresset tar overhånd, kan du vende oppmerksomheten til pusten din:

  • Sett deg i en komfortabel stilling.
  • Lukk øynene og legg merke til inn- og utpusten din.
  • Prøv å puste dypt ned i magen og forlenge utpusten litt.

Denne enkle øvelsen aktiverer kroppens parasympatiske nervesystem, som hjelper til med å roe stressresponsen.

2. Kroppsskanning

Denne teknikken kan være nyttig etter en lang dag:

  • Legg deg ned eller sett deg behagelig.
  • Lukk øynene og før oppmerksomheten gjennom kroppen, en kroppsdel av gangen. Start med tær/føtter og beveg deg opp gjennom kroppen helt til toppen av hodet
  • Legg merke til spenninger uten å dømme, og prøv å slappe av i områdene som føles stramme.

3. Mindful arbeid

Gründere kan integrere mindfulness direkte i arbeidshverdagen:

  • Når du starter en ny oppgave, ta et øyeblikk til å fokusere på hva du skal gjøre, og legg bort distraksjoner.
  • Arbeid i dedikerte tidsblokker med full oppmerksomhet, og ta korte pauser mellom for å nullstille og klargjøre hjernen for nye oppgaver.

4. Takknemlighetspraksis

Før dagen avsluttes, skriv ned tre ting du er takknemlig for, relatert til arbeid eller livet generelt. Dette hjelper med å skifte fokus fra stress til positivitet.

Mindfulness som langsiktig strategi

Effekten av mindfulness er mest merkbar når det praktiseres regelmessig, og gjerne daglig slik jeg selv gjør. Her er noen tips for å gjøre mindfulness til en del av livet ditt:

  • Start rolig og : Sett av 5–10 minutter hver dag, og bygg gradvis oppover.
  • Bli medlem her på Lumi: Bli medlem her>>
  • Søk fellesskap: Delta i lokale mindfulness-grupper eller vær med på kurs som kan gi støtte og inspirasjon.

👉🏻Les mer om vårt tilbud om mindfulness på jobben!

Avsluttende tanker om stressmestring for gründere

Som gründer er det lett å tenke at selvomsorg er en luksus du ikke har tid til. Men i virkeligheten er det en nødvendighet. Når du tar vare på din mentale helse, blir du bedre rustet til å møte utfordringer, ta kloke beslutninger og lede bedriften din med klarhet og styrke.

Stress er en del av livet som gründer, men det trenger ikke å definere deg. Med mindfulness kan du finne ro i kaoset og skape en sunn balanse mellom å nå dine mål og å ta vare på deg selv.

Husk: Du er bedriftens viktigste ressurs. Å investere i din mentale helse er den smarteste beslutningen du kan ta – både for deg selv og for fremtiden til din virksomhet.

Karl Henrik Lundh
Mindfulness coach & gründer Lumi Mindfulness

Etterord

Illustrasjonsbildet er arbeidsbordet mitt på en vanlig dag på jobben som gründer. Fullstendig kaos. For mange gründere så er dette helt vanlig også i sinnet. Det er kontinuerlig mange baller i luften, mye halvgjort arbeid spredt utover, mange bekymringer og mye prokrastinering. Kjenner du deg igjen?

Til tross for kaos-pulten så allikevel er sinnet mitt rolig og jeg har orden i kaoset og jobber målbevisst. I 30 år har jeg vært gründer og i de fleste av de årene har jeg jobbet alene med prosjekter som interesserer meg. Den viktigste drivkraften min er at jeg har kun gjort det som jeg interesserer meg for.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.