Takknemlighet og mindfulness

Takknemlighet og mindfulness

I en stressende hverdag er det lett å overse de små øyeblikkene og de mange små og store hendelser i hverdagen. Vi legger ikke merke til dem eller tar dem for gitt. Med dette blogginnlegget om takknemlighet og mindfulness invitere jeg deg til å senke farten, være oppmerksom, reflektere og være bevisst takknemlighet. Når takknemlighet praktiseres regelmessig kan den forbedre vår emosjonelle og mentale velvære. Det å praktisere takknemlighet er en mindful handling, og er mindfulness i praksis. Selv tenker jeg på tre ting hver morgen før jeg mediterer. Ingen prestasjon, bare tre ting som faller meg inn. Det kan være at jeg har sovet godt, har tak over hodet og mat på bordet.

👉🏻Prøv gratis medlemskap!

Men hvorfor er takknemlighet viktig?

Takknemlighet gir deg mental styrke

Takknemlighet er ikke bare en flyktig følelse, det er et tankesett, en måte å være mer bevisst livene vi lever Studier viser at de som regelmessig praktiserer takknemlighet får et bedre hverdagsliv:

 • Forbedret mental helse
 • Forbedrede relasjoner
 • Redusert stressnivå
 • Økt motstandskraft
 • En økt følelse av velvære

Med slike store forbedringer i hverdagen er det ikke rart at det å praktisere takknemlighet og mindfulness har vokst i popularitet rundt om i verden.

Slik implementerer du takknemlighet i hverdagen

Her er syv mindfulness-baserte takknemlighets-øvelser som kan hjelpe deg med å komme i gang med din takknemlighets-praksis:

 1. Før en takknemlighetsjournal
 2. Takknemlighetsturer
 3. Spis bevisst med takknemlighet
 4. Takknemlighetsmeditasjon
 5. Takknemlighetsbrev
 6. Takknemlighetsglass
 7. Påminnelser om takknemlighet

Takknemlighets-øvelser

1. Skriv en takknemlighetsjournal

Begynn eller avslutt dagen med å skrive ned tre ting du er takknemlig for. De kan være viktige hendelser eller bittesmå øyeblikk som gir deg et smil. Å skrive ut disse opplevelsene gjør dem enda sterkere og forankrer dem dypere i hukommelsen din og er er med på gi deg en god start og forme dagen din.

2. Takknemlighetsturer

Gå en tur i naturen eller rundt i nabolaget ditt. Mens du går, se bevisst etter ting du kan være takknemlig for. Det kan være varmen fra solen, fuglekvitter eller et vennlig smil fra en nabo eller en du møter.

3. Spis bevisst med takknemlighet

Før du spiser, ta deg tid til å uttrykke takknemlighet for maten og hendene som har gjort det mulig for deg å ha maten på bordet. Det kan for eksempel være bonden som har produsert maten, og alle de som har sin jobb med å sørge for at du får mat på bordet. Mens du spiser, nyt hver bit, sett pris på næringen og smakene.

4. Takknemlighetsmeditasjon

Bruk noen minutter i stille refleksjon, med fokus på hjerteområdet ditt. Visualiser ting du er takknemlig for, la følelsene av takknemlighet fylle deg innenfra.

5. Takknemlighetsbrev

Ta deg tid til å skrive et hjertelig brev til noen som har gjort en betydelig innvirkning på livet ditt. Gi uttrykk for din oppriktige takknemlighet og, hvis mulig, lever det personlig.

6. Takknemlighetsglass

Ha et stort glass (norgesglass) i på kjøkkenet hjemme. La alle i husstanden skrive ned ting de er takknemlige for og legge dem i glasset. På slutten av måneden eller året, les dem høyt sammen.

7. Påminnelser om takknemlighet

Still inn tilfeldige alarmer på telefonen din gjennom dagen. Når de går av, stopp det du gjør i noen sekunder og skriv ned to-tre ting du er takknemlig for i det øyeblikket.

👉🏻Prøv gratis medlemskap!

Oppsummering takknemlighet og mindfulness

Det er viktig å merke seg at takknemlighet ikke bare handler om å gjenkjenne de positive hendelsene i livene våre, men også om å sette pris på rollene som andre spiller for å tilrettelegge for disse hendelsene. Denne anerkjennelsen kan fremme positiv sosial atferd, styrke relasjoner og fremme en følelse av fellesskap, som alle bidrar til generell lykke.

Det å praktisere takknemlighet og mindfulness er en oppfordring til handling. En oppfordring til å leve mer mindfullt med bevissthet og intensjon i hverdagen. Takknemlighet, når den praktiseres bevisst, kan gi en betydelig positiv kraft og glede i livene våre.

Husk at takknemlighet er som en muskel – jo mer du bruker den, jo sterkere blir den.

Jeg er takknemlig for at du tok deg tid til å lese det jeg har skrevet😊

Nå er det din tur🤗

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

❤️Takknemlighetsmeditasjon – med sansene

Vi tar mye av det vi omgir oss med i livet for gitt. Kaffen drikkes. Maten spises. Lyder høres. Tekstur føles. Lukter kjennes. Gjennom denne takknemlighets-meditasjonen engasjerer vi sansene og setter pris på livets små og store gleder.

Forberedelser: Sitt eller legg deg godt til rette. Dersom du ligger bruk gjerne et pledd og en pute slik at du ligger godt.
Varighet: 10 minutter

Denne meditasjonen, samt flere titalls andre, får du tilgang til som medlem.

Forskning viser at…

Harvard Medical School har forsket på takknemlighet:

Giving thanks can make you happier:
In positive psychology research, gratitude is strongly and consistently associated with greater happiness. Gratitude helps people feel more positive emotions, relish good experiences, improve their health, deal with adversity, and build strong relationships.

Meditate. Mindfulness meditation involves focusing on the present moment without judgment. Although people often focus on a word or phrase (such as «peace»), it is also possible to focus on what you’re grateful for (the warmth of the sun, a pleasant sound, etc.).

https://www.health.harvard.edu/healthbeat/giving-thanks-can-make-you-happier

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.