Vagusnerven – en nøkkelspiller i mindfulness

mindfulness meditasjon

Vagusnerven er en nøkkelspiller i mindfulness. Vagusnerven er den lengste kranialnerven i kroppen, og strekker seg fra hjernestammen og ned til magen. Det er et komplekst nettverk av nerver som kobler hjernen til ulike organer, inkludert hjerte, lunger, lever, mage og tarm. De siste årene har vagusnerven fått betydelig oppmerksomhet innen mindfulness, da den spiller en kritisk rolle i å regulere kroppens respons på stress og fremme en følelse av ro og avslapning.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

I dette blogginnlegget skal vi utforske anatomien og funksjonen til vagusnerven, rollen den spiller i mindfulness, og noen teknikker som kan bidra til å aktivere og stimulere denne kraftige nerven.

 • Anatomi og funksjon av vagusnerven
 • Vagusnervens rolle i mindfulness
 • Teknikker for å stimulere vagusnerven
  • Dyp pusting/breathwork
  • Yoga
  • Sang og chanting
  • Kuldeksponering

Anatomi og funksjon av vagusnerven

Vagusnerven er sammensatt av to hovedgrener: den sensoriske grenen og den motoriske grenen. Sansegrenen fører informasjon fra kroppens organer tilbake til hjernen, mens den motoriske grenen sender signaler fra hjernen til organene.

Vagusnerven er også ansvarlig for aktiveringen av det parasympatiske nervesystemet som er ansvarlig for kroppens «hvile og fordøye»-respons. Når vagusnerven aktiveres sender den signaler til organene for å senke hjertefrekvensen, senke blodtrykket og øke fordøyelsesfunksjonen. Denne responsen hjelper kroppen å komme seg etter stress og fremmer følelsen av ro og avslapning.

Vagusnervens rolle i mindfulness

Mindfulness-praksis, som meditasjon, har vist seg å aktivere vagusnerven og fremme aktiveringen av det parasympatiske nervesystemet. Denne responsen kan redusere stress- og angstnivåer og fremme følelser av avslapning og velvære.

Forskning har vist at mindfulness-meditasjon kan øke vagus tonus, som er et mål på vagusnervens aktivitet. Høyere vagal tonus har vært forbundet med bedre emosjonell regulering, lavere nivåer av angst og depresjon, og forbedret generelt velvære.

I tillegg har studier vist at personer med høyere vagaltone har lavere risiko for å utvikle kroniske sykdommer som hjertesykdom, diabetes og fedme. Dette er fordi vagusnerven spiller en kritisk rolle i å regulere kroppens metabolisme(forbrenning) og immunfunksjon.

Teknikker for å stimulere vagusnerven

Det er flere teknikker som kan bidra til å aktivere og stimulere vagusnerven i tillegg til mindfulness-meditasjon:

1. Dyp pusting/breathwork – langsom og dyp diafragmatisk pusting (pust ned i mellomgulvet/magen), kan stimulere vagusnerven og fremme avslapning. Prøv å ta noen sakte, dype pust inn gjennom nesen og ut gjennom munnen og hold fokus på pustefølelsen. For økt utbytte gjør utpusten din dobbelt så lang som innpusten. For eksempel fire sekunder innpust – åtte sekunder utpust.

2. Yoga – enkelte yogastillinger (asana), for eksempel kobra-stillingen, kan stimulere vagusnerven og fremme avslapning. Disse stillingene innebærer å åpne brystet og halsen, noe som kan bidra til å øke vagaltone.

3. Sang og chant – sang og chatting kan også stimulere vagusnerven og fremme avslapning. Prøv å synge eller chant et mantra eller en favorittsang og fokuser på vibrasjonen i halsen og brystet.

4. Kuldeeksponering – eksponering for kulde som å ta en kald dusj eller å senke ansiktet i kaldt vann, kan stimulere vagusnerven og fremme avslapning. Denne teknikken bør tilnærmes med forsiktighet og gradvis introduseres for å unngå potensiell skade.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Oppsummering

Vagusnerven spiller en kritisk rolle i å regulere kroppens respons på stress og fremme en følelse av ro og avslapning. Mindfulness-praksis som meditasjon, yoga og dyp pusting/breathwork kan bidra til å aktivere og stimulere vagusnerven, fremme høyere vagaltone og bedre generelt velvære.

Ved å bruke disse teknikkene daglig  kan du utnytte kraften til vagusnerven og fremme en større følelse av ro og avslapning i livet ditt.

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.