Vagusnerven og mindfulness

online Mindfulness studio

Vagusnerven er en av de mest kritiske nervene i kroppen vår som kontrollerer flere viktige kroppsfunksjoner som hjertefrekvens, pust og fordøyelse. Vagusnerven er også ansvarlig for vår evne til å slappe av og redusere stress. Mindfulness er en praksis som har vist seg å aktivere vagusnerven, noe som fører til flere helsemessige fordeler. I dette blogginnlegget utforsker jeg forholdet mellom vagusnerven og mindfulness, helsefordelene ved å aktivere vagusnerven samt fordeler og ulemper med mindfulness-praksis.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Vi går litt dypere og ser på relasjonen mellom vagusnerven og mindfulness

 • Hva er vagusnerven?
 • Hva er mindfulness?
 • Hvordan aktiverer mindfulness vagusnerven?
 • Helsefordeler ved å aktivere vagusnerven
 • Fordeler med mindfulnessaktivering av vagusnerven

Hva er vagusnerven?

Vagusnerven er den lengste nerven i kroppen vår som går fra hjernestammen og ned til magen. Den har flere grener og er ansvarlig for å kontrollere flere viktige kroppsfunksjoner, som hjertefrekvens, pust, fordøyelse og innflammasjon. Den er også ansvarlig for det parasympatiske nervesystemet som er ansvarlig for kroppens hvile og fordøyelsesrespons.

Hva er mindfulness?

Mindfulness er praksisen med å bringe oppmerksomheten din til det nåværende øyeblikket uten å dømme. Det er en form for meditasjon som innebærer å fokusere på pusten, kroppslige fornemmelser og tanker. Mindfulness har vist seg å ha flere helsemessige fordeler som for eksempel å redusere stress, angst og depresjon.

Hvordan aktiverer mindfulness vagusnerven?

Praktisering av mindfulness aktiverer vagusnerven. Dette fører til flere helsemessige fordeler. Når vi er oppmerksomme, eller mindfulle om du vil, aktiverer vi det parasympatiske nervesystemet som er ansvarlig for kroppens hvile og fordøyelsesrespons. Denne responsen senker hjertefrekvensen vår, senker blodtrykket og reduserer innflammasjon i kroppen vår. Responsen øker også produksjonen av nevrotransmitteren acetylkolin, som stimulerer vagusnerven.

Helsefordeler ved å aktivere vagusnerven

 1. Reduserer stress – når vagusnerven er aktivert reduserer den produksjonen av stresshormoner som kortisol og adrenalin. Dette fører til en reduksjon i stress og angst.
 2. Forbedrer fordøyelsen – vagusnerven er ansvarlig for fordøyelsen og når den aktiveres øker den produksjonen av fordøyelsesenzymer. Dette fører til bedre fordøyelse.
 3. Reduserer innflammasjon – når vagusnerven aktiveres reduserer den innflammasjon i kroppen som er knyttet til flere kroniske sykdommer som leddgikt, hjertesykdom og diabetes.
 4. Forbedrer mental helse – vagusnerven er knyttet til mental helse. Når den aktiveres forbedrer den humøret vårt, reduserer angst og depresjon og forbedrer vårt generelle mentale velvære.

Fordeler og ulemper med Mindfulness

Fordeler med mindfulnessaktivering av vagusnerven

 1. Reduserer stress – mindfulness har vist seg å redusere stress, angst og depresjon.
 2. Forbedrer fysisk helse – mindfulness har vist seg å forbedre fysisk helse ved å redusere infalmmasjon, forbedre fordøyelsen og øke immunforsvaret.
 3. Forbedrer mental helse – mindfulness har vist seg å forbedre humøret, redusere angst og depresjon og forbedre det generelle mentale velværet.
 4. Øker fokus – mindfulness forbedrer fokus og konsentrasjon ved å trene hjernen til å fokusere på øyeblikket.

Ulemper med mindfulnessaktivering av vagusnerven

 1. Tidkrevende – mindfulness praksis kan være tidkrevende og krever daglig praksis for optimalt utbytte.
 2. Kan føle ubehag – mindfulness-praksis kan være ubehagelig i starten, da det innebærer å fokusere på kroppslige opplevelser og tanker.
 3. Krever disiplin – mindfulness praksis krever disiplin og engasjement for å oppnå optimale fordeler.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Oppsummering vagusnerven og mindfulness

Vagusnerven er en kritisk nerve i kroppen vår som er ansvarlig for flere kroppsfunksjoner. Mindfulness har vist seg å aktivere vagusnerven. Dette fører til flere helsemessige fordeler inkludert å redusere stress, forbedre fordøyelsen, redusere innflammasjon og forbedre mental helse. Vår mindfulness-praksis har flere fordeler og ulemper. Fordelene ved å aktivere vagusnerven gjennom mindfulness-praksis gjør den til et verdifullt verktøy for å forbedre generell helse og velvære. Det er viktig å merke seg at mindfulness-praksis ikke er en erstatning for medisinsk behandling, men snarere et komplementært verktøy for å forbedre helse og velvære. Start din mindfulness-praksis i dag og opplev fordelene selv!

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.