Verdens takknemlighetsdag

I en stressende hverdag er det lett å overse de små øyeblikkene og de mange velsignelsene som pryder hverdagen vår. Vi legger ikke merke til dem eller tar dem for gitt. Verdens takknemlighetsdag, som feires årlig 21. september, er en invitasjon til hver enkelt av oss til å senke farten, reflektere og være bevisst takknemlighet. Når takknemlighet praktiseres regelmessig, kan den føre til dype endringer i vårt emosjonelle og mentale velvære. Selv tenker jeg på tre ting hver morgen før jeg mediterer. Ingen prestasjon, bare tre ting som faller meg inn. 

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Men hvorfor er takknemlighet viktig?

Kraften i takknemlighet

Takknemlighet er ikke bare en flyktig følelse; det er en tankegang, en livsstil. Studier viser at de som regelmessig praktiserer takknemlighet kan melde om en rekke fordeler:

  • Forbedret mental helse
  • Forbedrede relasjoner
  • Redusert stressnivå
  • Økt motstandskraft
  • En økt følelse av velvære

Med slike store fordeler er det ikke rart at verdens takknemlighetsdag har vokst i popularitet rundt om i verden. Men hvordan implementerer vi takknemlighet i hverdagen? Her er syv mindfulness-baserte takknemlighets-praksiser som kan hjelpe deg med å utdype forbindelsen til denne kraftige følelsen:

1. Før en takknemlighetsjournal

Begynn eller avslutt dagen med å skrive ned tre ting du er takknemlig for. De kan være viktige hendelser eller bittesmå øyeblikk som gir det et smil. Å skrive ut disse opplevelsene gjør dem enda sterkere og forankrer dem dypere i minnet ditt.

2. Takknemlighetsturer

Gå en tur i naturen eller rundt i nabolaget ditt. Mens du går, se bevisst etter ting å være takknemlig for. Det kan være varmen fra solen, fuglekvitter eller et vennlig smil fra en nabo.

3. Spis bevisst med takknemlighet

Før du inntar et måltid, ta deg tid til å uttrykke takknemlighet for maten og hendene som tilberedte den. Bonden som har produsert maten. Og alle de som har sin jobb med å sørge for at du får mat på bordet. Mens du spiser, nyt hver bit, sett pris på næringen og smakene.

4. Takknemlighetsmeditasjon

Bruk noen minutter i stille refleksjon, med fokus på hjerteområdet ditt. Visualiser ting du er takknemlig for, la følelsene av takknemlighet fylle deg innenfra.

5. Takknemlighetsbrev

Ta deg tid til å skrive et hjertelig brev til noen som har gjort en betydelig innvirkning på livet ditt. Gi uttrykk for din oppriktige takknemlighet og, hvis mulig, lever det personlig.

6. Takknemlighetskrukke

Ha en krukke/glass i på kjøkken hjemme. La alle i husstanden skrive ned ting de er takknemlige for og legge dem i glasset. På slutten av måneden eller året, les dem høyt sammen.

7. Påminnelser om takknemlighet

Still inn tilfeldige alarmer på telefonen din gjennom dagen. Når de går av, stopp det du gjør i noen sekunder og skriv ned en eller to ting du er takknemlig for i det øyeblikket.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Oppsummering verdens takknemlighetsdag

Det er viktig å merke seg at takknemlighet ikke bare handler om å gjenkjenne de positive hendelsene i livene våre, men også om å sette pris på rollene som andre spiller for å tilrettelegge for disse hendelsene. Denne anerkjennelsen kan fremme positiv sosial atferd, styrke relasjoner og fremme en følelse av fellesskap, som alle bidrar til generell lykke.

Til slutt er verdens takknemlighetsdag mer enn bare en dato på kalenderen, det er en oppfordring til handling. En oppfordring til å leve mer med intensjon, å sette pris på de små miraklene i hverdagen, og å forstå at takknemlighet, når den praktiseres med bevissthet, kan gi en betydelig positiv kraft og glede i livene våre.

Husk at takknemlighet er som en muskel – jo mer du bruker den, jo sterkere blir den.

Jeg er takknemlig for at du tok deg tid til å lese det jeg har skrevet😊

Nå er det din tur🤗

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

❤️Takknemlighetsmeditasjon – med sansene

Vi tar mye av det vi omgir oss med i livet for gitt. Kaffen drikkes. Maten spises. Lyder høres. Tekstur føles. Lukter kjennes. Gjennom denne takknemlighets-meditasjonen engasjerer vi sansene og setter pris på livets små og store gleder.

Forberedelser: Sitt eller legg deg godt til rette. Dersom du ligger bruk gjerne et pledd og en pute slik at du ligger godt.
Varighet: 10 minutter

Denne meditasjonen, samt flere titalls andre, får du tilgang til som medlem.

Forskning viser at… 

Harvard Medicine har forsket på takknemlighet

Giving thanks can make you happier:
In positive psychology research, gratitude is strongly and consistently associated with greater happiness. Gratitude helps people feel more positive emotions, relish good experiences, improve their health, deal with adversity, and build strong relationships.

Meditate. Mindfulness meditation involves focusing on the present moment without judgment. Although people often focus on a word or phrase (such as «peace»), it is also possible to focus on what you’re grateful for (the warmth of the sun, a pleasant sound, etc.).

https://www.health.harvard.edu/healthbeat/giving-thanks-can-make-you-happier

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.