Wim Hof – pustemetode

mindful Yoga Nidra breathwork

Wim Hofs pustemetode er en teknikk som innebærer å ta en serie dype, rytmiske pust, etterfulgt av en periode med å holde pusten. Teknikken er oppkalt etter Wim Hof, en nederlandsk ekstremidrettsutøver som har satt verdensrekorder for sin evne til å tåle ekstreme kuldegrader.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Wim Hofs pustemetode består av følgende trinn:

  1. Kom deg i en komfortabel stilling: Sitt eller legg deg ned i en komfortabel stilling. Sørg for at du er i et rolig og avslappet miljø hvor du ikke blir forstyrret.
  2. Ta 30-40 dype pust: Pust dypt inn gjennom nesen, fyll lungene med luft. Pust ut gjennom munnen og slipp ut all luften. Fortsett å puste dypt inn og ut, uten å ta en pause i mellom.
  3. Hold pusten: Etter siste utpust, ta et dypt pust inn og hold pusten så lenge du kan. Du kan føle en sterk trang til å puste, men prøv å motstå det og hold pusten så lenge som mulig.
  4. Pust ut og slapp av: Når du ikke lenger kan holde pusten, pust ut og pust dypt inn. Hold pusten i 10-15 sekunder før du puster ut og går tilbake til normal pust.

Gjenta: Gjenta prosessen i to eller tre runder.

Wim Hof pustemetoden kan gjøres når som helst på dagen, men det anbefales å gjøre det om morgenen på tom mage eller om kvelden før leggetid. Det er viktig å merke seg at pustemetoden kan forårsake svimmelhet eller svimmelhet, så det er viktig å øve trygt og ikke overdrive det.

Fordelene med Wim Hofs pustemetode

Fordelene antas å skyldes dens evne til å øke oksygennivået i kroppen, redusere betennelser og stimulere det sympatiske nervesystemet. Forskning har vist at å praktisere Wim Hofs pustemetode kan forbedre immunsystemets funksjon og redusere stressnivået.

I tillegg til den grunnleggende pusteteknikken er det flere varianter av Wim Hofs pustemetode som kan praktiseres, som for eksempel:

Sakte pust – i stedet for å ta raske pust, ta sakte, dype pust i en bestemt tidsperiode, for eksempel fem minutter.

Retensjonspust – hold pusten i lengre perioder, for eksempel ett minutt eller lenger, før du puster ut.

Alternativ nesebor – pust inn gjennom det ene neseboret og pust ut gjennom det andre, alternerende mellom neseborene.

👉🏻Start din mindfulnessreise!

Oppsummering

Totalt sett er Wim Hofs pustemetode en enkel, men kraftig teknikk som kan praktiseres av alle for å forbedre fysisk og mental helse. Det er viktig å øve trygt og ikke å overdrive det, men med regelmessig øvelse kan Wim Hofs pustemetode gi deg mange fordeler for generell helse og velvære.

Karl Henrik Lundh
Gründer Lumi Mindfulness

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.